Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Дитячий омбудсмен презентував моніторинг закладів інституційного догляду та виховання дітей

Дитячий омбудсмен презентував моніторинг закладів інституційного догляду та виховання дітей

Заступник голови ХОДА Євгеній Грицьков взяв участь в обговоренні етапів впровадження реформи деінституціалізації 16 липня під час онлайн-конференції.

Захід пройшов під керівництвом Уповноваженого Президента України з прав дитини Миколи Кулеби та за участю керівників міністерств, які впроваджують реформу, міжнародних партнерів, представників обласних держадміністрацій та громад. Після обговорення нагальних питань впровадження реформи деінституціалізації Микола Кулеба презентував моніторинг закладів інституційного догляду та виховання дітей, який був проведений Офісом Уповноваженого Президента України з прав дитини за підтримки проєкту «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe).

«Мета презентації - показати, що відбувається із закладами, як проходить реформа. Хочу наголосити, що питання реформування інтернатних закладів перебуває на особистому контролі Президента України і займає особливе місце в його серці. Нам дуже важливе розуміння цього процесу кожним місцевим органом, кожною областю, - підкреслив Микола Кулеба. - На жаль, суспільство не досить підготовлене до розуміння, що дитині не місце в інтернаті - дитина має жити в сім’ї, і саме про це реформа. Тому ми й далі працюємо, пояснюючи, чому сім’я така важлива для дитини».

Крім того, Уповноважений Президента України з прав дитини надав дані стосовно фінансування інтернатних закладів. Так, було витрачено майже 11 млрд грн у 2019 році, з яких 73% - це оплата персоналу, 11% - утримання будівель і лише 12% - це харчування, одяг та ліки для дітей. Джерела фінансування: 46% - державний бюджет і 41% - місцевий.

«Зверніть увагу - бюджет територіальної громади складає 0,1%. Зміна механізмів фінансування має призвести до того, що будуть розвиватися послуги, місцевий рівень буде більш дбати про цю сім’ю і про цю дитину», - зауважив доповідач.

Своєю чергою у ХОДА обговорили питання черговості трансформації закладів інституційного догляду Харківської області. Зокрема, за даними служби у справах дітей ХОДА, на Харківщині створено 17 сімей патронатних вихователів, в які влаштовано 24 дитини, забезпечено створення та функціонування 253 прийомних сімей та 112 ДБСТ, у яких виховується 499 та 820 дітей, відповідно. Крім того, було забезпечено роботу 65 інклюзивних груп у 46 дошкільних закладах, створено 35 ресурсних кімнат та 25 медіатек.