Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Голова ХОДА та Посол Латвії в Україні обговорили організацію ІТ-форуму в Харкові

Голова ХОДА та Посол Латвії в Україні обговорили організацію ІТ-форуму в Харкові

Захід намітили на осінь 2020 року. Крім ІТ-компаній України та Латвії, до участі в заході планують залучити виші двох країн.

Відкриваючи зустріч, Олексій Кучер зазначив, що це продовження діалогу, розпочатого під час онлайн-спілкування з Надзвичайним і Повноважним Послом Латвійської Республіки в Україні Юрісом Пойкансом 4 червня.

«Як ми і говорили, нам від розмов потрібно переходити до дій. Відповідно до наших домовленостей, я передаю вам офіційний лист, а також вже визначена людина, яка буде займатися предметом сьогоднішнього обговорення - це мій заступник Тарас Пастух», - повідомив Олексій Кучер.

На запрошення голови ХОДА участь у зустрічі взяла виконавча директорка ГС «Харківський кластер інформаційних технологій» Ольга Шаповал. Вона провела презентацію потенціалу ІТ-індустрії в Харківському регіоні.

«За даними на кінець 2018 року, у сфері ІТ Харківської області працювало близько 31 тисячі фахівців. За приблизними оцінками на зараз, це 35 - 36 тисяч осіб, які залучені до роботи ІТ-індустрії безпосередньо. Якщо говорити про кількість компаній, то в Харківському регіоні зосереджено близько 500 ІТ-компаній. Якщо говорити про географію збуту, то 95% послуг наші компанії надають закордонним замовникам. 3-5% - для України. В Україні ринок ще не такий розвинений, але поступово розвивається. Переважно наші замовники розташовані в США, але наші компанії зацікавлені в розвитку співпраці з Європою, особливо - у співпраці з країнами ближнього закордоння», - зазначила Ольга Шаповал.

Вона також розповіла про ключові напрямки роботи ІТ-кластеру та можливості цієї організації, зазначивши, що харківські ІТшники зацікавлені у співпраці з латвійськими колегами.

Надзвичайний і Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні повідомив, що переговори про проведення в Харкові ІТ-форуму вже активно ведуться на найвищому рівні.

«Спільно з Міністерством закордонних справ України ми ідентифікували можливість проведення ІТ-форуму в Харкові. Форуму, який об'єднував би ваших ІТшників і наших. Рамки, які ми запропонували, - це з 20 по 27 вересня. Але якщо завадить коронавірус, можемо провести і в жовтні. Я вже зв'язався з нашими ІТшниками, в них зацікавленість є», - повідомив пан посол.

Він також запропонував внести в програму форуму додатковий освітній елемент - у тому числі можливе підписання угод між вишами Харкова та Латвії.

«Я впевнений, що все вийде. Ми хочемо зараз, наскільки це можливо, відновлювати відносини з Україною та з Харковом. І ще одна ідея, про яку я говорив: десь до листопада ми плануємо засідання міжурядової комісії в Києві та бізнес-форум. Деталей поки немає, але ми будемо раді залучити до цього форуму харківських бізнесменів», - повідомив Юріс Пойканс.

Олексій Кучер підтримав таку ініціативу, сторони домовилися обговорити деталі в ході подальших переговорів.