Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Цікаві факти про музеї Харківщини

Цікаві факти про музеї Харківщини

18 травня у світі відзначають Міжнародний день музеїв.

До цього дня в Управлінні культури та туризму ХОДА зібрали цікаві факти про музеї Харківщини.

Так, у нашій області знаходиться найбільший музей України в сільській місцевості. Виставкова площа Красноградського краєзнавчого музею – 2500 квадратних метрів, тут розміщується 38 експозицій. У фондах музейної установи зберігається понад 35 тисяч предметів.

Найпопулярнішим музеєм у районах області є Куп’янський краєзнавчий музей. Установу відвідує близько 33 тисяч людей на рік. А розташовується установа в будівлі, яка є архітектурним та історичним пам’ятником 2-ї половини ХІХ ст.

Одне з найстаріших і найцінніших за складом мистецьких зібрань в Україні - у Харківському художньому музеї. Історія унікального зібрання музею веде свій початок від 1805 року. Фонд музею нараховує близько 25 тисяч експонатів західноєвропейського, українського, російського живопису, графіки, скульптури, декоративно-ужиткового (зокрема, східного) мистецтва XV-XXІ сторіч та «сільський ермітаж».

А його філія - Пархомівський художній музей ім. П. Ф. Луньова є одним з найкращих сільських музеїв України. Тут можна побачити закордонний живопис і графіку ХVІІ – ХХІ ст., сакральне мистецтво ХVІІ – ХІХ ст., декоративно-ужиткове мистецтво, скульптуру, цікаві матеріали з археології та етнографії.

У Харківському історичному музеї ім. М.Ф. Сумцова зберігається друга за кількістю фондів колекція в Україні. Фонд налічує 334 тисячі предметів. Тут зберігаються гетьманський прапор кінця XVII сторіччя, предмети українського бароко, кліше «50 карбованців» 1918 р. Української Народної Республіки, меморіальні комплекси та твори видатних українських художників, цінні колекції археологічних, етнографічних та нумізматичних предметів, а також зброя і предмети спорядження.

У Художньо-меморіальному музеї І.Ю. Рєпіна є три «підмузеї»:

⁃ Меморіальний дім-музей І.Ю. Рєпіна, де жив Ілля Юхимович Рєпін з сім'єю;

⁃ художня галерея, яка розмістилася в будівлі колишніх штабів військових поселень - унікальної пам'ятки архітектури XIX століття;

⁃ краєзнавчий музей, який розповідає про багатовікову історію міста.

Національний меморіальний комплекс «Висота маршала І.С. Конєва» є провідним воєнно-історичним музеєм, який висвітлює події періоду Другої світової війни, локальні війни й збройні конфлікти ХХ століття та сучасну військову історію. 

Літературний музей є соціокультурним простором. Заклад було створено у квітні 1988 року з ініціативи харківських письменників. У колекції музею – рідкісні видання 1920-х років - Розстріляного Відродження, а також 1960 - 1980-х років - українського руху опору.