Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Олексій Кучер провів нараду щодо заходів безпеки при проведенні виборів у 179-му окрузі під час карантину

Олексій Кучер провів нараду щодо заходів безпеки при проведенні виборів у 179-му окрузі під час карантину

Участь у заході взяли керівники силових органів області та райдержадміністрацій, голова окружної виборчої комісії й відповідальні особи сфери охорони здоров’я області.

15 березня в одномандатному виборчому окрузі №179, який охоплює кілька районів Харківщини, відбудуться проміжні вибори народного депутата України. Особливість організації виборчого процесу цього року полягає в тому, що до 3 квітня на всій території України встановлено карантин для запобігання поширенню коронавірусу COVID-19.

«Моя особиста позиція: виборчий процес – це конституційне право, і воно має бути реалізовано. Водночас здоров’я та життя людей – це найвища цінність, тому нам необхідно зважити на це та забезпечити належним чином усі ті процеси, які будуть відбуватися завтра», - підкреслив голова ХОДА Олексій Кучер під час наради.

Він відзначив, що під час засідання Регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій у Харківській області, що відбулось 12 березня, майже всі райони виборчого округу звернулись з інформацією щодо побоювань, які є в деяких членів ДВК та місцевого населення щодо участі у виборах під час карантину. Відповідну інформацію передали до ЦВК та РНБО. У відповідь на звернення Центральна виборча комісія прийняла рішення, що вибори мають відбутися у встановлений термін, таке ж рішення затвердили й на РНБО.

Відповідно до постанови ЦВК, голова ХОДА поставив завдання забезпечити всі 189 дільничних комісій інформаційними матеріалами, провести дезінфекцію приміщень для голосування та приміщень, де працюватимуть виборчі комісії – перед початком процесу та протягом дня. Членів ДВК забезпечать індивідуальними засобами захисту та антисептиками.

«Нам необхідно виконати постанову ЦВК на 100%. Завтра о 8-й, коли відкриються дільниці, усі повинні бути забезпечені тими засобами, які зазначені в цій постанові», - наголосив Олексій Кучер.

Також під час наради обговорили додаткові заходи безпеки. Так, радник заступника голови ХОДА Михайла Черняка з медичних питань Олександр Галацан запропонував забезпечити чергування медичного працівника на кожній ДВК. До кола обов’язків медика входитиме моніторинг стану здоров’я виборців, а також дезінфекційні заходи.

«Усі члени ДВК мають мати з собою особисті ручки. Ручки для виборців має обробляти працівник, який знаходиться на ДВК – кожної години», - відзначив Олександр Галацан.

Також запропоновано не передавати паспорти з рук виборців до рук членів ДВК, оскільки коронавірус може зберігатися на папері.

Окрему увагу приділили організації роботи в окружній виборчій комісії, куди надходитимуть документи ДВК. Голові ОВК Олександру Чорному доручили організувати графік роботи так, щоб у приміщенні комісії не було скупчення людей.

Керівник ГУ Національної поліції Валерій Сокуренко доповів про безпекові заходи, які проводитиме 15 березня поліція. За його інформацією, загалом до процесу буде залучено 480 співробітників Нацполіції, на кожній дільниці чергуватимуть по два працівники, також у резерві – сили Національної гвардії. Усі правоохоронці забезпечені засобами індивідуального захисту та дезінфектантами.