Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

31 тисяча фахівців та 480 компаній - Харківський IT Кластер презентував підсумки дослідження IT галузі регіону

31 тисяча фахівців та 480 компаній - Харківський IT Кластер презентував підсумки дослідження IT галузі регіону

Дослідження KHARKIV IT-RESEARCH 2.0 проводиться другий рік поспіль за підтримки PricewaterhouseCoopers и IRS-group.

На сьогодні галузь регіону налічує майже 480 сервісних та продуктових компаній, а кількість фахівців подолала позначку в 31 тисячу осіб. IT-індустрія в Харкові зросла на 24%, а її сумарний обсяг досяг 962 млн дол. США в 2018 році.

Уже традиційно за кількістю компаній та спеціалістів Харків випереджає інші ІТ-локації країни, поступаючись лише Києву, а за концентрацією IT-спеціалістів, співвідношенням до інших професій - іде на рівні зі столицею.

Основними ринками експорту IT-послуг, як і раніше, є США (74%) та країни Європейського Союзу (19%).

«У нашому дослідженні взяли участь понад 7800 IT-спеціалістів та 30 компаній Харкова, додатково було проведено 9 інтерв'ю з ТОП-менеджерами компаній. Отримані дані дозволяють оперувати конкретними показниками при позиціонуванні Харкова як ключової high-tech локації міжнародного масштабу», - розповіли в харківському IT Кластері.

Цього року серед компаній, що прийняли участь у дослідженні, переважають ІТ-послуги для страхування, медицини та освіти. E-commerce, розробка розважальних програм та ігор, послуг для подорожей, банкінгу та фінтес-сервісів є вже традиційно сильними сторонами харківських ІТ-компаній.

Середній дохід харківського IT-спеціаліста дорівнює $2075, що вшестеро більше середнього доходу харків’янина ($326) та вп’ятеро більше середнього доходу по Україні ($380).

У 2018 році харківські IT-компанії сплатили 6,4 млрд грн податків до бюджету країни (+28% у порівнянні з минулорічним показником у 5 млрд грн), з яких 45% пішли до місцевого бюджету.

«Позитивним маркером для нас як для індустрії є потенціал для діалогу з державою на місцевому та національному рівнях. А конструктивний діалог є дуже важливим для збереження прозорих довгострокових «правил гри» та продовження сталого зростання ІТ-галузі», - зазначила виконавчий директор харківського IT Кластеру Ольга Шаповал.

Результати дослідження IT Research 2.0 характеризують Харків як сприятливий регіон для розвитку технологічного бізнесу. Дослідження показало, що ТОП-3 показниками, через які молоді люди обирають Харківський регіон для життя, є: здобуття якісної освіти, різноманіття можливостей для професійного розвитку, розвинута інфраструктура та мультикультурність міста. 

Також серед позитивних сторін - консолідована IT-спільнота, здатність гравців об'єднуватися та велика концентрація освітніх закладів, заходів і конференцій, що формують інтелектуальний потенціал для компаній. Власне, саме це зумовило появу та розвиток найдинамічнішого IT Кластеру в країні.

Довідка. Kharkiv IT Cluster - громадська організація, яка з 2015 року об'єднує провідні IT-компанії, місцеву владу та вищі навчальні заклади для впровадження комплексних змін у IT-екосистему міста. На сьогоднішній день Kharkiv IT Cluster - це більше 100 партнерів і успішних IT-компаній, які складають третину галузі в регіоні. Мета організації - сформувати в Харкові сприятливе для IT-бізнесу середовище, завдяки реалізації проєктів у сфері освіти, просування міста як провідної IT-локації, розвитку IT-community, співпраці у сфері будівництва офісів та інфраструктури.