Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Регіональний перинатальний центр отримав обладнання для порятунку малюків, які пережили брак кисню

Регіональний перинатальний центр отримав обладнання для порятунку малюків, які пережили брак кисню

Техніку закупили за кошти обласного бюджету.

Система для тотальної гіпотермії дозволяє запобігти загибелі клітин мозку в немовлят, які пережили задуху або гіпоксію при пологах. До цього моменту подібного апарату в нашій області не було.

«Цей прилад повністю автоматичний, не залежить від дій медичного персоналу. Лікар повинен задати певну програму відповідно до стану дитини, її ваги. Далі апарат буде автоматично три доби підтримувати дитину в стані охолодження, а потім протягом 12 годин дуже повільно та правильно її зігрівати. Ця процедура забезпечує зниження інвалідизації до 50% у дітей, які під час пологів перенесли важку асфіксію або гіпоксію. На сьогодні це основна причина смертності дітей до року в багатьох країнах світу», - розповіла керівниця Харківського регіонального перинатального центру Ірина Кондратова.

Вона зазначила, що така процедура - єдине, що може реально допомогти дитині, котра пережила брак кисню. Ніяких ліків, які могли б запобігти загибелі клітин мозку в подібній ситуації, немає.

Також Харківська обласна клінічна лікарня отримала мікроавтобус «Рено», придбаний за кошти обласного бюджету.

«Транспорт призначений для того, щоб лікарня могла вивозити фахівців у найвіддаленіші райони області, а, за необхідності, пацієнта могли привезти на консультацію до Харкова», - пояснила заступниця директора Департаменту охорони здоров'я ХОДА Наталія Куфтеріна.