Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

За 18 років Україна втратила майже 3 млн га державної землі

За 18 років Україна втратила майже 3 млн га державної землі

Такі дані навів під час Земельного форуму в Харкові Уповноважений Президента України по земельних питаннях Роман Лещенко.

Дискусія щодо змін до земельного законодавства розгорнулася в Харкові 22 листопада. Її учасниками стали аграрії, експерти, науковці, а також керівництво Мінекономрозвитку й представник Президента України по земельних питаннях.

«Враховуючи, що 4 грудня в нас заплановані парламентські слухання в контексті саме земельної реформи, для нас дуже важливо почути думку Харківського регіону, де є дуже багато аграріїв та різного роду виробництв природного типу, - відзначив Уповноважений Президента України по земельних питаннях Роман Лещенко. - Ми сьогодні націлені максимально почути думку кожного з таких суб’єктів для того, щоб ми напрацювали консолідовану позицію».

Розповідаючи про ситуацію в земельній сфері, яка нині є в Україні, Роман Лещенко відзначив, що обіг земель сільськогосподарського призначення в Україні й так є.

«Це не для кого не секрет, що в режимі емфітевзису в нас у країні вже продано понад 1 млн га земель сільськогосподарського призначення. Харківська область входить у топ-10 лідерів з відчуження земель саме в такий спосіб», - повідомив представник Президента.

Він також розповів про реальну ситуацію у сфері земель державної власності.

«Тих 10,5 млн га державної землі, яка офіційно, за статистикою, декларується, на сьогодні немає. Тому що з так званим мораторієм за 18 років ми дійшли до того, що в нас на сьогодні 7 млн 600 тис. га державної землі, яка по факту в нас є. Усе інше було через різні схеми, судові рішення, різні способи виведено з державної власності. Це - про питання ефективності роботи Держгеокадастру та інших речей», - наголосив Роман Лещенко.

Він запевнив, що поспіху в питаннях змін до земельного законодавства немає. Йдеться про комплексність рішень, що приймаються.

«Президент взяв на себе відповідальність зробити за 28 років те, що ніхто взагалі не брався робити. Були тільки половинчасті популістичні рішення», - сказав представник Президента.

Він підкреслив, що результатом цих рішень є поступова втрата земель державної власності, неконтрольованість процесів, можливість для іноземців купувати землю з призначенням для ОСГ тощо.

«Тому земельна реформа – це про порядок», - акцентував Роман Лещенко.