Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Фінансове забезпечення пільг, чесний прожитковий мінімум, економічні стимули для створення родин

Фінансове забезпечення пільг, чесний прожитковий мінімум, економічні стимули для створення родин

У Харкові парламентський комітет обговорює соціальну політику країни.

Виїзне засідання Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів відбулось 8 листопада в будівлі ХОДА.

На початку засідання очільниця комітету Галина Третьякова зазначила, що соціальна політика не може створюватися в стінах Верховної Ради, тому члени комітету прийняли рішення проводити виїзні засідання в регіонах, щоб мати змогу почути думку людей на місцях.

«Ми хочемо запровадити впорядковану систему соціального забезпечення та приїхали обговорити певні підходи. Перед тим, як змінювати законодавство, ми маємо обговорити це з людьми й почути, що вони думають», – пояснила Галина Третьякова.

Вона зазначила, що система соціального забезпечення в Україні не модернізувалася належним чином до цього часу, особливо це стосується фінансового забезпечення пільг.

«Політики попередньої епохи боялися впорядковувати цю систему. Тільки декілька останніх років ми говоримо про імплементацію конвенції Міжнародної організації праці щодо складних життєвих обставин. Наявна в Україні система соціального забезпечення лише частково закриває проблеми малозабезпечених родин, ліквідаторів наслідків Чорнобильської катастрофи, учасників бойових дій. Але в цілому люди сьогодні негативно ставляться до несправедливостей системи», - сказала голова комітету ВР.

Серед питань, які обговорювали на засіданні, – впорядкування підходів до встановлення чесного прожиткового мінімуму. Наразі в парламенті обговорюється сума в 4251 грн.

«Методологія визначення мінімуму встановлена в законі про прожитковий мінімум. Вона застаріла та не відповідає сучасним вимогам. Сьогодні у Верховній Раді біля 9 законопроєктів, мета яких – осучаснити методологію», - сказала Галина Третьякова.

Також серед проблемних питань - те, що соціальна політика не створює економічних стимулів для об’єднання родин.

«Субсидії стимулюють розлучення. Якщо встановлюється опіка над дитиною, ми доплачуємо, якщо дитину всиновлюють – економічного стимулу немає», - навела приклади голова парламентського комітету.

Заступник голови ХОДА Михайло Черняк, який взяв участь у нараді, зазначив, що виїзні засідання народних обранців у регіонах мають позитивні наслідки.

«У нас на Харківщині вже склалася традиція виїзних засідань. І це добре, ми отримуємо результати такої співпраці. Порозуміння між законодавчою та виконавчою владою дуже важливе, а особливо - у сфері соціальної політики, - сказав Михайло Черняк. - У питаннях реформування системи соціального забезпечення ми - однодумці, і будемо працювати разом».

Він також зауважив, що на території Харківської області протягом останніх років було успішно запроваджено чимало пілотних проєктів, у тому числі в соціальній сфері.

«Маємо певні напрацювання та пропозиції – від громад, районів. Ми сформуємо їх і надамо на розгляд Верховної Ради», - зазначив Михайло Черняк.