Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Глава держави ініціює розгляд питання погашення заборгованості із зарплатні на підприємствах ДК «Укроборонпром»

Глава держави ініціює розгляд питання погашення заборгованості із зарплатні на підприємствах ДК «Укроборонпром»

Володимир Зеленський ініціює проведення консультацій за участі членів уряду з метою вирішення питання щодо заборгованості з виплати зарплати на підприємствах Державного концерну «Укроборонпром».

Під час робочої поїздки до Харківської області Володимир Зеленський відвідав підприємства держконцерну «Укроборонпром» та зустрівся з колективами трьох заводів. Працівники підприємств поскаржилися Главі держави на несвоєчасну виплату заробітної плати. Наразі заборгованість на заводах «Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені Морозова» та «Харківське державне авіаційне виробниче підприємство» становить близько 235 млн грн. А загалом станом на 1 листопада 2019 року 43 підприємства концерну заборгували працівникам 463 млн грн.

«Заборгованість із заробітних плат на цих заводах – до чотирьох років. Дуже низька заробітна платня. Наприклад, на авіаційному заводі зарплата 3500 грн. Як людина може працювати на державу за таких умов?» – сказав Володимир Зеленський під час робочої наради з проблемних питань діяльності ДК «Укроборонпром» у Харкові.

Глава держави зазначив, що взимку на одному з підприємств люди працювали у холодних приміщеннях.

«Мені сказали, що взимку люди працювали в приміщенні, де температура була нуль градусів. Тобто ми погано ставимося до людей, а потім хочемо, щоб вони поважали владу, Україну, нікуди не виїжджали і щоб працювали підприємства?» – зауважив Володимир Зеленський.

Президент України закликав генерального директора Державного концерну «Укроборонпром» Айвараса Абромавичуса провести консультації з урядом щодо вирішення питання погашення заборгованості із зарплати.

«Прем’єр-міністр має зібрати весь уряд, щоб були всі представники правоохоронних органів. Щоб ми розуміли, хто є замовником, скільки танків. Чому ми робимо продукцію для Таїланду, а для України не робимо? Чому у нас є чудові літаки, чудові конструктори, а ми нічого не виготовляємо, й нічого не літає?» – сказав Глава держави.

Айварас Абромавичус повідомив, що у складі концерну є 137 підприємств, з них 21 – на окупованій території. 70 підприємств є прибутковими, а 46 – збиткові. На підприємствах працюють 68 тисяч осіб, середня зарплата – 12,9 тис. грн. Найнижча заробітна платня – на Харківському авіаційному заводі.

«Проблеми є майже на всіх підприємствах. Проблеми глибокі, здебільшого фінансово-управлінського підходу, зокрема, через попереднє керівництво країни. Частка компаній «Укроборонпрому» у державному оборонному замовленні постійно зменшується і знизилася фактично до 30%. Водночас приватна частка збільшується… На жаль, більша частина державного оборонного замовлення, яку отримали приватні підприємства, відходила компаніям, пов’язаним з попередніми політиками», – пояснив гендиректор ДК «Укроборонпром».

Айварас Абромавичус запропонував скликати засідання Ради національної безпеки та оборони України, на якому розглянути заходи з фінансового оздоровлення оборонно-промислового комплексу, зокрема, поповнення статутного капіталу ДК «Укроборонпром» з подальшою виплатою боргів.

Президент, зі свого боку, наголосив на пріоритетності погашення заборгованості із заробітної платні. «Погашення заборгованості підприємств – учасників концерну «Укроборонпром» із заробітної плати може бути через поповнення статутного капіталу ДК «Укроборонпром», – резюмував Володимир Зеленський.