Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

З обласного бюджету виділили кошти на заміну колектора в Лозовій

З обласного бюджету виділили кошти на заміну колектора в Лозовій

Відповідну ініціативу голови ХОДА Юлії Світличної підтримали депутати облради. Рішення було прийнято в ході пленарного засідання 7 червня.

Ініціюючи питання виділення коштів на відновлення колектору в Лозовій, голова ХОДА відзначила, що завдяки ініційованій Президентом України фінансовій децентралізації, можливості місцевих бюджетів суттєво збільшилися, проте для вирішення окремих проблемних питань необхідна допомога з обласного бюджету.

«У Лозовій трапилася майже екологічна катастрофа. Але ми включили всі свої можливості, відпрацювали технічні та фінансові питання. У проекті змін до обласного бюджету повністю закладено фінансування на реконструкцію каналізаційного колектора в місті Лозова. Ми повинні долучитися до цієї проблеми, щоб вирішити її раз і назавжди», - сказала керівник області.

Про ситуацію в Лозовій у ході сесії обласної ради розповів міський голова Сергій Зеленський.

«За 30 років роботи я такої ситуації, як та, що склалася нині, не бачив. 18 березня пішли обвали південного колектора протяжністю майже 3 км. За 10 днів - 27 обвалів. Ситуація була така, що могло повністю затопити житлові будинки, де проживає понад 30 тисяч населення, постали питання затоплення дитячого садка, школи, жіночої консультації, - відзначив Сергій Зеленський. - Коли ситуація вже була критичною, я звернувся до Юлії Світличної. Вона моментально відреагувала. Якби не допомога області, особисто Юлії Олександрівни, яка попросила голів РДА допомогти з підвезенням води, технікою, наслідки б були непередбачувані. Юлія Олександрівна, лозівчани вам вдячні за це і за те, що ви ініціювали питання виділення коштів на вирішення цієї проблеми».

На ремонт колектора з обласного екологічного фонду було виділено понад 26,6 млн грн.

Як повідомив директор Департаменту житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури ХОДА Сергій Магдисюк, зношення колектора складає понад 30 років.

«Постійно відбуваються пориви, провали ґрунту. Внаслідок чого постійно знеструмлюється частина міста. Тому було прийнято рішення замінити наявний колектор на новий», - сказав Сергій Магдисюк.

За його інформацією, роботи планують розпочати в липні й до кінця року завершити. 

«Проект складний. Адже потрібно буде проводити роботи, не зупиняючи функціонування наявного колектора. А його глибина залягання досить суттєва - понад 8 метрів», - сказав Сергій Магдисюк.

Нагадаємо, у місті Лозова цього року трапилася надзвичайна подія, коли люди залишилися без води та без комунікацій. Керівник області запропонувала депутатам підтримати виділення з обласного бюджету коштів, що необхідні для відновлювальних робіт на колекторі в місті Лозова.

Більше фото