Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У рамках проекту «Енергія світла» в Шевченківському районі встановлять освітлювальні прилади на сонячній енергії

У рамках проекту «Енергія світла» в Шевченківському районі встановлять освітлювальні прилади на сонячній енергії

Про реалізацію ініційованого главою ХОДА Юлією Світличною проекту модернізації зовнішнього освітлення населених пунктів розповів на брифінгу 1 червня начальник УПЕК ХОДА Андрій Парамонов.

На даний момент повністю завершено роботи, передбачені проектом на цей рік, у Дергачівському та Коломацькому районах. Так, освітлення встановлено в Коломаку на вул. Піддубного, пр. Піддубного та вул. Д. Бідного, а також на вул. Усачова в селі Шелестове Коломацького району. У Дергачівському районі освітлення з'явилося в селах Великі Проходи (вулиці Іллінська, Набережна, Річкова), Малі Проходи (вул. Родіонівська), Кочубеївка (вул. Скоробагатька) і в Дергачах (вул. 23 серпня).

«Всього в цих шести населених пунктах встановлено 133 освітлювальних прилади і прокладено понад 11 км мереж. Також було встановлено 14 додаткових опор і 6 шаф управління», - навів дані Андрій Парамонов.

Наступного тижня реалізація проекту «Енергія світла» стартує в Балаклійському, Чугуївському, Шевченківському, Ізюмському, Вовчанському і Красноградському районах.

Зокрема, для освітлення села Старовірівка (Шевченківський район) планують використовувати сонячні батареї. У світлий час доби вони будуть акумулювати енергію, яка буде використовуватися для роботи освітлювальних приладів увечері.

«В області є віддалені населені пункти, тягнути мережі до яких економічно недоцільно. Сонячні панелі та акумулятори встановлюються локально, це може вирішити проблему. Ми проаналізуємо роботу таких приладів у Старовірівці в осінньо-зимовий період. Якщо за економічними і технічними параметрами їх використання буде ефективним, у наступному році ми будемо встановлювати такі прилади і в інших важкодоступних, з точки зору під'єднання до енергетичних систем, населених пунктах», - розповів начальник Управління паливно-енергетичного комплексу.

Крім того, він повідомив, що на найближчу сесію обласної ради, яка відбудеться 7 червня, планується винести додатковий об'єкт для освітлення в рамках проекту «Енергія світла» - вул. Харківську м.Куп'янська.

«Це основна транспортна артерія Куп'янська, - зазначив Андрій Парамонов. - Там планується встановити близько 100 освітлювальних приладів, замінити 3 км мереж, шафи управління і непридатні опори для монтажу освітлення».