Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківська область повністю готова до проведення ЗНО. Анатолій Бабічев

Харківська область повністю готова до проведення ЗНО. Анатолій Бабічев

Заступник голови ХОДА розповів про проведення зовнішнього незалежного оцінювання у регіоні.

«До проведення зовнішнього незалежного оцінювання знань ми готуємося цілий рік для того, щоб забезпечити кожній дитині рівні умови для складання. Ми проводили тренінги з консультантами, які будуть працювати в пунктах тестування. На сьогодні всі організаційні заходи вже проведені. Я впевнений, що ЗНО в Харківській області пройде, як завжди, на високому рівні», - зазначив Анатолій Бабічев.

За його інформацією, на проходження ЗНО-2018 зареєструвалося понад 21 тисячі абітурієнтів. З них 55% - випускники 11 класів цього року. Всі інші - випускники минулих років та учні професійно-технічних навчальних закладів, коледжів і технікумів. Представники останньої категорії вперше цього року складатимуть ЗНО для отримання документа про повну загальну середню освіту.

«Цього року облдержадміністрацією спільно з Харківським регіональним центром оцінювання якості освіти визначено 7 округів для проведення ЗНО: у містах Харків, Балаклія, Ізюм, Красноград, Куп'янськ, Лозова та Чугуїв. Такої кількості в нас ще не було. Всього по області визначено 94 пункти проведення ЗНО», - розповів Анатолій Бабічев.

Окрім обов’язкового предмета - української мови та літератури - найбільша кількість абітурієнтів записалася на складання ЗНО з математики (8,5 тисячі) та історії України (10 тисяч).

У 2018 році запроваджено новий формат ЗНО з іноземних мов. За словами Анатолія Бабічева, якщо абітурієнт навчався в спеціалізованій школі або планує продовжити навчання у виші на відповідному напрямку, то ЗНО буде складати за 2 рівнями: перший і основний – тест, а другий – аудіювання. 

«Усі пункти тестування у місті Харків будуть забезпечені програвачами. Адже для цього виду оцінювання знань головне - це якість звуку, якість відтворення, щоб усі учні мали рівні умови. На ці цілі були виділені кошти з державного бюджету – понад 1 млн грн. За пропозицією голови ХОДА Юлії Світличної субвенція була спрямована до міста Харків», - зазначив Анатолій Бабічев.

Окрім того, особи з порушенням зору мають можливість у 2018 році пройти ЗНО з використанням завдань, надрукованих рельєфно-крапковим шрифтом Брайля, під час додаткової сесії з української мови і літератури, математики, історії України.

Основна сесія ЗНО пройде з 22 травня до 14 червня. Додаткова – з 2 до 11 липня. Реєстрація для участі в додатковій сесії ЗНО розпочалася 3 травня і триватиме до 21 травня. Право на реєстрацію мають: учасники АТО (ООС), особи, які проживають на тимчасово окупованій території або в населених пунктах, де органи державної влади тимчасово не здійснюють своїх повноважень, і тому не мали змогу зареєструватися в основний період; особи, які засуджені до позбавлення волі або взяті під варту; особи, які в 2018 році мають складати державну підсумкову атестацію у формі ЗНО, але за поважних причин не змогли зареєструватися в основний період.