Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківщина збільшила виробництво і експорт продукції машинобудування

Харківщина збільшила виробництво і експорт продукції машинобудування

Про це повідомив перший заступник голови ХОДА Марк Беккер у ході відкриття Харківського інвестиційного форуму.

Перший заступник голови ХОДА привітав учасників заходу від імені голови ХОДА Юлії Світличної, зазначивши, що Харківська область має сильні сторони в порівнянні з іншими регіонами країни з точки зору привабливості для інвесторів. Зокрема, мова йшла про розвинену транспортну інфраструктуру для міжнародного транзиту товарів, розвинену інфраструктуру банківського сектора, потужний кадровий, інноваційний та науково-технічний потенціал регіону, розвинений внутрішній ринок.

«Президент України Петро Порошенко і голова ХОДА Юлія Світлична єдині в думці про те, що розвиток високотехнологічних галузей дозволить побудувати сучасну, високорентабельну і ефективну економіку. Саме розуміння цього дозволило започаткувати в Україні низку масштабних проектів, спрямованих на розвиток промисловості, та залучити до їх виконання провідні промислові підприємства України і нашої області», - сказав Марк Беккер.

Як приклад, він навів глобальний проект з модернізації енергосистеми України, атомних, гідро-, теплових електростанцій і магістральних електричних мереж. Це дозволить завантажити роботою такі підприємства, як ПАТ «Турбоатом», ДП «Електроважмаш», які на сьогодні показують економічне зростання, виходять на світові ринки.

«Не менш важливим і значущим є проект модернізації «Укрзалізниці», який передбачає оновлення рухомого складу. В області працює близько десяти підприємств, в яких питома вага залізничного виробництва становить понад 20%», - зазначив Марк Беккер.

Також, за його словами, реалізується масштабна програма імпортозаміщення в оборонній сфері. У Харківській області працює близько 17 підприємств «Укроборонпрому», які сьогодні активно розвиваються. Шляхом імпортозаміщення понад 130 підприємств регіону залучені до цієї роботи.

«Крім того, завдяки особистій підтримці Президента України Петра Порошенка, системній роботі глави області Юлії Світличної в регіоні вдалося відновити виробництво тракторів. Тільки за минулий рік було випущено понад 700 одиниць техніки. І ми націлені на збільшення виробництва. Перед заводом поставлена ​​задача серйозної модернізації продукції, що випускається, для того, щоб вона виходила на світові ринки», - сказав Марк Беккер.

Він акцентував увагу на тому, що всі перераховані проекти сприяли ефективному розвитку промисловості Харківської області. Тільки за минулий рік індекс промислового виробництва зріс на 6%, при цьому в машинобудуванні він склав майже 125%. Це найвищий показник в Україні.

Марк Беккер також навів дані фінансового результату роботи галузі: 4,3 млрд грн прибутку в 2017 році.

«Додаткові фінансові ресурси дозволять підприємствам вкладати гроші в розвиток - у технічну модернізацію, в сферу наукових розробок, у розширення виробництв, сертифікацію продукції, що дозволить освоювати нові ринки», - відзначив Марк Беккер.

Крім того, за його словами, за 2017 рік зовнішньоторговельний оборот товарами і послугами Харківської області склав 3 млрд 176 млн дол. США і збільшився майже на 12% у порівнянні з попереднім роком. Експортне постачання промислової продукції склало майже 1 млрд дол. США, або 84% від загального обсягу експорту області. З них третина - постачання продукції машинобудування. За січень 2018 року експорт машинобудівної продукції збільшився на 18,5% і склав майже 19 млн дол.

«Співпраця з міжнародними партнерами має перспективу і має розвиватися. Для цього в нас є все. Є зацікавленість бізнесу. Є підтримка з боку регіональної влади всіх проектів, спрямованих на розвиток, на створення нових робочих місць і нових можливостей для ділових і наукових кіл Харківщини», - сказав Марк Беккер

Протягом двох днів учасники форуму відвідають панельні дискусії на різні теми: «Бізнес Харківщини на карті України і світу», «Податкова політика як інструмент покращення інвестиційного клімату», «Діалог влади і бізнесу щодо підвищення рівня захисту прав інвесторів».