Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Дергачівському полігоні ТПВ почали будівництво сучасного сміттєпереробного заводу

На Дергачівському полігоні ТПВ почали будівництво сучасного сміттєпереробного заводу

На будмайданчик завітали заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Едуард Кругляк і заступник голови ХОДА Євгеній Шахненко.

Вони ознайомилися з етапами будівництва нового полігону складування ТПВ та сміттєпереробного заводу. Євгеній Шахненко зазначив, що реалізація проекту фінансується коштом Світового банку. Вся необхідна документація для отримання фінансування була передана в Кабмін Харківською облдержадміністрацією.

«Глава області Юлія Світлична приділяє особливу увагу питанню поліпшення екологічної ситуації в області і реалізації цього проекту, зокрема. Дотримання термінів і норм будівництва об'єкта знаходиться на її контролі», - зазначив заступник голови ХОДА.

Едуард Кругляк підкреслив, що Харківська область бере активну участь у міжнародних проектах, залучаючи фінансування. На підприємстві, яке побудують у Дергачівському районі, будуть застосовані всі технологічні можливості, які сьогодні використовують у країнах ЄС і США.

«Перше і основне - це екологічна безпека, яка буде тут досягнута. Друге, про що ми говоримо, - практична реалізація законів, пов'язаних з комплексом заходів щодо роздільного збирання сировини і її повторного використання. Сьогодні Харківська область першою в Україні реалізує проект, який передбачений Національною стратегією поводження з відходами», - сказав Едуард Кругляк.

За словами підрядників, що реалізують проект, роботи з будівництва сміттєпереробного заводу та полігону почалися в вересні минулого року. На сьогодні виконана виїмка ґрунту на майданчику для складування відходів, ведуться підготовчі роботи для облаштування будівель і споруд.

«На заводі будуть приймати, сортувати і переробляти відходи. На новому і старому полігонах - добувати газ. Також на майданчику задіють устаткування, що дозволяє виробляти електроенергію з газу (потужність генератора - 24 мегават)», - розповів інженер виробничо-технічного відділу представництва фірми Vekto Микита Галевко.

За його даними, завод буде переробляти 400 тис. тонн відходів на рік. Новий полігон розрахований більш ніж на 10 років роботи.