Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У ХОДА обговорили з представниками ООН актуальні питання внутрішньо переміщених осіб

У ХОДА обговорили з представниками ООН актуальні питання внутрішньо переміщених осіб

12 березня керівники структурних підрозділів ХОДА провели зустріч з радником з питань миру та розвитку Офісу координатора системи ООН в Україні Стеном Вейцманом.

Основною метою зустрічі стало обговорення шляхів покращення якості другої хвилі дослідження Індексу соціальної згуртованості та примирення східної України, який вивчає ООН.

Так, Стен Вейцман розповів про дослідження, які представники міжнародної організації проводять на території 5 східних областей України.

«Індекс USE - це описовий та прогнозний аналіз, який дозволить створити програму протидії розвитку конфлікту на сході України. Соціальна згуртованість та примирення і є тим клеєм, який триматиме соціум разом. На це спрямована діяльність ООН та національного уряду», - відзначив Стен Вейцман.

За словами радника з питань миру та розвитку, зараз проводиться друга хвиля дослідження Індексу соціальної згуртованості та примирення східної України. За результатами дослідження буде сформовано концептуальну модель, яка дозволить подолати наслідки конфлікту.

У свою чергу директор Департаменту соціального захисту населення ХОДА Юрій Шпарага подякував представникам ООН за проведену роботу щодо визначення Індексу USE. Директор департаменту відзначив, що в Україні таке дослідження проводиться вперше.  

«Наданий для розгляду документ обов’язково буде використаний в роботі ХОДА, результати дослідження можуть бути враховані під час розробки місцевих та регіональних програм щодо покращення якості життя внутрішньо переміщених осіб», - сказав Юрій Шпарага.

Він також навів останні статистичні дані щодо життя переселенців у регіоні. Наразі в Харківській області офіційно зареєстровано 122 300 внутрішньо переміщених осіб, серед яких більше 5 тисяч дітей та майже 48 тисяч пенсіонерів. Для порівняння – в 2014 році на Харківщині було більше 240 тисяч переселенців.

«Головним завданням бачимо надання можливості переселенцям, які проживають на території області, закріпитися та отримати тут житло та роботу», - відзначив Юрій Шпарага.

Радник Міністерства соціальної політики України за питань ВПО Ольга Аверіна зауважила, що близько 85% переселенців висловлюють бажання залишитися жити в Харківській області. За її словами, в області не розділяють ВПО та місцеве населення, а державні програми зайнятості та житлові програми також враховують потреби місцевого населення, наприклад, учасників АТО або членів малозабезпечених родин.

«Харківська область займає лідируючі місця в питаннях надання допомоги ВПО. Переселенці для нас не є тягарем», - сказала Ольга Аверіна.

Під час зустрічі про розвиток економіки Харківщини представникам ООН розповів директор Департаменту економіки і міжнародних відносин ХОДА Андрій Колос. Інформацію про роботу Харківського обласного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді надала директор установи Олена Хватинець. 

Довідка. Індекс USE – це комплексний аналітичний інструмент, створений для того, щоб поліпшити розуміння соціальної єдності. Індекс містить описовий і прогнозний аналіз даних, що дозволяє визначити стратегічні відправні точки для розроблення підходів і програм, спрямованих на зміцнення соціальної згуртованості, в особливості у громадах, які постраждали від конфлікту. У процесі дослідження були проведені широкі консультації із представниками органів державної і місцевої влади, громадянського суспільства та місцевих громад. Кожна хвиля дослідження Індексу USE ґрунтується на декількох джерелах даних і разом відображає погляди 10 000 респондентів у східній Україні.

На основі отриманих даних була розроблена концепція соціальної згуртованості у відповідності до контексту східної України, а пізніше консультації із зацікавленими сторонами дозволили інтерпретувати соціологічні дані та напрацювати рекомендації щодо розроблення потенційних практик і програм. Індекс USE буде досліджуватися щорічно.