Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У цьому році на Харківщині капітально відремонтують понад 100 км сільських доріг

У цьому році на Харківщині капітально відремонтують понад 100 км сільських доріг

Про плани роботи регіонального Дорожнього фонду розповів заступник голови ХОДА Євгеній Шахненко під час прес-конференції 8 лютого.

«У рамках реалізації реформи місцевого самоврядування в минулому році за ініціативи Президента Петра Порошенка в Україні був створений Державний дорожній фонд. У грудні ми створили Дорожній фонд Харківської області. Ці нововведення - яскрава демонстрація того, що децентралізація працює: нам передали на баланс дороги загального користування місцевого значення та дали субвенцію на їх утримання і ремонт», - розповів Євгеній Шахненко.

Він підкреслив, що раніше кошти на ремонт місцевих доріг не виділялися. Тепер схема розподілу державних дорожніх зборів виглядатиме так: 35% зборів спрямовуються на місцеві дороги і розподіляються по областях, 60% спрямовуються на ремонт і утримання доріг державного значення, 5% - на гарантування безпеки і заходи транспортної інспекції.

«Що стосується дорожньої мережі Харківської області, вона включає близько 9 тис. км: близько 2 тис. км доріг державного значення та 7 тис. км доріг місцевого значення. Департамент капітального будівництва ХОДА вже прийняв місцеві дороги на баланс, на кожну з них складено паспорт. При Департаменті капбудівництва створена Служба автомобільних доріг, яка тепер буде займатися обслуговуванням місцевих доріг», - пояснив заступник голови ХОДА.

За його даними, Харківщина отримала з Державного дорожнього фонду субвенцію на утримання, експлуатацію та ремонт доріг місцевого значення в розмірі 656 млн грн.

Ці кошти будуть пропорційно розподілені між районами - відповідно до протяжності доріг. У першу чергу ремонтувати будуть найбільш зруйновані ділянки покриття і дороги, якими проходять шкільні маршрути.

Зараз об'єкти визначають спільно з керівництвом районів. Проводяться тендерні процедури, що визначають виконавців робіт. До ремонту планують взятися, як тільки дозволять погодні умови - в березні-квітні.

За словами Євгенія Шахненка, перевага надаватиметься повноцінному ремонту ділянок доріг.

«Ямковий ремонт ми не виключаємо, але лише там, де його допустять фахівці. Випадків, коли поруч із залатаною ямою відразу з'являється нова, оскільки дорога зруйнована і покрита тріщинами, ми допустити не повинні. Це вимога глави області Юлії Світличної, яка особисто контролює цей напрямок роботи», - підкреслив заступник голови ХОДА.

Капітально, з повною заміною основи і покриття дороги, в цьому році планують відремонтувати близько 112 км місцевих доріг.

Крім субвенції з Державного дорожнього фонду, на ремонт сільських доріг будуть спрямовуватися кошти з інших джерел.

«Це, зокрема, субвенції з державного бюджету на розвиток територіальних громад. Керівники громад намагаються спрямовувати їх на дороги. Наприклад, Роганська ОТГ спрямувала на ремонт доріг всі 5 млн субвенції, - розповів Євгеній Шахненко. - Сьогодні у керівників районів є розуміння важливості цього питання і відповідні кошти в місцевих бюджетах. Так, якщо в 2016 році співфінансування ремонтів доріг з місцевих бюджетів області склало 45 млн грн, то в 2017-му - вже близько 60 млн».

Всього, за даними Євгенія Шахненка, на ремонт доріг області - як місцевого, так і державного значення - в 2018 році з різних джерел планують спрямувати близько 2,8 млрд грн. Це кошти Дорожнього фонду, цільових субвенцій, місцевих бюджетів, кошти «митного експерименту» тощо.

Для порівняння, в 2017 році на ці цілі було виділено 1,4 млрд грн, у 2016-му - близько 300 млн грн.