Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Балаклійщині відкрили перший в області інклюзивно-ресурсний центр

На Балаклійщині відкрили перший в області інклюзивно-ресурсний центр

Новостворений заклад розрахований на дітей від 3 до 18 років. Заняття проводяться в ігровій формі за новітніми методиками.

«У вересні керівник області Юлія Світлична та Марина Порошенко підписали меморандум про співпрацю між ХОДА та Всеукраїнською благодійною організацією «Благодійний фонд Порошенка» щодо розвитку інклюзивної освіти в Україні. Харківська область є флагманом у реалізації президентських ініціатив. Ми почали активну роботу щодо створення інклюзивного освітнього середовища у нашому регіоні, - відзначив під час відкриття центру заступник голови ХОДА Анатолій Бабічев. - Восени в одній зі шкіл Харкова було відкрито ресурсну кімнату для дітей з особливими освітніми потребами. Сьогодні відкриваємо перший в області інклюзивно-ресурсний центр».

Інклюзивно-ресурсний центр розташувався на першому поверсі будівлі Балаклійської ЗОШ №1 ім. О.А. Тризни. Заняття для дітей від 3 до 18 років тут проводять у ігровій формі за новітніми методиками. У центрі працюють вчитель-логопед, дефектолог, психолог, вчитель з лікувальної фізкультури.

Центр має сучасне обладнання й розподілений на декілька зон. Так, у світлій сенсорній зоні є система шведських стінок з мотузковим набором, м’ячі-крісла, батут, ігровий куточок «сухий дощ», який стимулює  тактильну систему, ігровий та  масажний килимки, «масажні полусфери», які знімають м’язову напругу та покращують кровообіг, м’який модульний конструктор, що розвиває у дітей уяву та моторику.

«Також у центрі є темна сенсорна зона. Вона створена для психоемоційного відновлення дітей усіх вікових категорій, сприяє глибокій релаксації, активізує та мотивує пізнавальну активність. Спеціальне освітлення й кольорове оформлення сенсорної зони та її елементи сприяють заспокоєнню дитини та гармонізують емоційний стан, - розповіла начальник відділу освіти Балаклійської РДА Світлана Швід. -  Ця зона обладнана світловою бульбашковою колоною, домашнім планетарієм, гойдалкою «гніздо-крапля». Також тут є сухий басейн з підсвічуванням, обладнання для пісочної анімації».

Окрім того, в центрі встановлено масажний стіл, мультимедійне обладнання, спеціальні дитячі меблі, фліп-чарт, інтерактивне панно з фетру тощо.

«Коли Президент України Петро Порошенко вийшов з ініціативою щодо розвитку інклюзивного навчання, підписав відповідний закон, голова ХОДА Юлія Світлична дала доручення, щоб у кожному районі був створений інклюзивно-ресурсний центр. Ми постаралися зробити такий заклад у найкоротші строки, - зазначив голова Балаклійської РДА Степан Масельський. –  У нашому районі близько 50 дітей з особливими освітніми потребами. У цьому центрі вони отримуватимуть необхідну допомогу, лікування, знання. Ми сподіваємося, що завдяки цьому центру вони виростуть здоровими і затребуваними у суспільстві».

Анатолій Бабічев також зазначив, що інклюзивно-ресурсні центри до кінця року повинні з’явитися у кожному районі та місті регіону. Окрім того, у планах ХОДА -  створити 15 ресурсних кімнат та 25 медіатек.

«Я впевнений, що ми зможемо навіть перевиконати цей план. Головне, щоб в цьому процесі всі питання вирішувалися спільно. Звісно, повинна бути кооперація і обласної, і місцевої влади, повинно бути взаєморозуміння між батьками, вчителями та дітьми. Тоді буде результат», - сказав Анатолій Бабічев.