Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В області розробляють програму збереження пам’яток культурної спадщини до 2023 року

В області розробляють програму збереження пам’яток культурної спадщини до 2023 року

Про роботу, яка проводиться у пам’яткоохоронній сфері Харківщини, розповів під час прес-конференції 1 лютого заступник голови ХОДА Анатолій Бабічев.

Він акцентував увагу на тому, що сьогодні обласна адміністрація активно поводить роботу з вирішення питань, які потребували цього багато років, але залишалися поза увагою.

«Зокрема, відповідно до розпорядження голови ХОДА Юлії Світличної в області вперше було проведено інвентаризацію пам’яток як культури, так і історії, - зауважив Анатолій Бабічев. - Робота проводиться не тільки у Харкові, а й у кожному районі. Крім того, ми вперше на Харківщині почали роботу з установлення охоронних дощок на будівлях - пам’ятках архітектури та історії».

Ще одне важливе досягнення 2017 року - створення історико-архітектурних опорних планів для Харкова, Чугуєва та Люботина. Ці плани встановлюють навколо пам’яток охоронні зони, в яких нове будівництво є неможливим. Наразі плани спрямовані на затвердження Міністерства культури.

Також Анатолій Бабічев повідомив, що для того, щоб організувати більш системну та ефективну роботу, в області вперше розробляється програма збереження пам’яток культурної спадщини на 2018-2023 рр. За інформацією Анатолія Бабічева, програму планують затвердити протягом першого півріччя 2018 року.

Документ розробляють фахівці Департаменту містобудування та архітектури та Управління культури і туризму ХОДА із залученням громадських організацій. Для більш плідної взаємодії з громадськістю при розробці програми, а також для вирішення інших питань у пам’яткоохоронній сфері, найближчим часом при Департаменті містобудування та архітектури буде створено консультативну раду з питань охорони культурної спадщини.