Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харківській області продовжують роботу щодо запобігання рейдерському захопленню землі

У Харківській області продовжують роботу щодо запобігання рейдерському захопленню землі

5 січня під керівництвом першого заступника голови ХОДА Марка Беккера пройшло засідання оперативного штабу мобільного реагування на випадки порушень прав землевласників і землекористувачів.

На цей час спеціалісти опрацьовують 8 звернень. Зокрема, вони стосуються надання громадянам земельних ділянок без погодження з місцевою радою, позбавлення мешканців їх права постійного користування земельними ділянками. 

Також одне з питань, озвучене заявником, стосувалося незаконного розпаювання землі.

«Маю державний акт на землю з 1995 року. І весь цей час мені доводиться відбиватися від рейдерів. Ситуація в тому, що якимось чином частину землі, на яку я маю всі документи, віддають іншим громадянам під ведення особистого селянського господарства», - сказав заявник.

Марк Беккер зазначив, що цим питанням займуться спеціалісти та розберуться у ситуації.

«Ми вивчимо це питання. Про рішення штабу обов’язкового вам повідомимо, - зазначив Марк Беккер. – Все має бути у межах чинного законодавства». 

За даними штабу, на телефон «гарячої лінії» за останні два тижні надійшло 6 звернень. Заявники переважно скаржились на затягування процесу отримання кадастрового номера на земельні ділянки. Також одне з питань стосувалось незаконного розділення земельної ділянки на частини. Зокрема, заявниця просила надати інформацію стосовно підстав для такого розподілу. 

Марк Беккер звернув увагу членів штабу на необхідності підготовки якісних відповідей на звернення та вирішення питань по суті.

Нагадаємо, перший заступник голови ХОДА запропонував проводити засідання штабу мобільного реагування на випадки порушень прав землевласників у районах області.

Штаб був створений розпорядженням голови ХОДА Юлії Світличної. Головною метою його діяльності є забезпечення захисту аграріїв від спроб рейдерських захоплень земель і зібраного врожаю, швидке й ефективне реагування на будь-які незаконні дії щодо протиправного захоплення майна аграріїв. Штаб не заміщає діяльність відповідних органів у фіскальній частині або рішення судів.

До складу штабу увійшли представники силових структур області, громадських організацій, які об'єднують власників землі, фахівці Департаменту АПР ХОДА, фіскальної служби і Держгеокадастру області.

Телефони «гарячої лінії» оперативного штабу мобільного реагування на випадки порушень прав землевласників і землекористувачів: (057) 705-01-59, (066) 339-10-58.