Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Будівництво перших 10 амбулаторій у рамках реформи сільської медицини стартує на початку 2018-го

Будівництво перших 10 амбулаторій у рамках реформи сільської медицини стартує на початку 2018-го

Про реалізацію закону про розвиток сільської медицини в Харківській області розповіли під час прес-конференції 4 грудня в.о. начальника Управління охорони здоров’я ХОДА Галина Сіроштан та головний лікар обласної клінічної лікарні Богдан Федак.

За словами Галини Сіроштан, сьогодні на Харківщині працюють 35 центрів первинної медико-санітарної допомоги, 496 фельдшерсько-акушерських пунктів та 335 амбулаторій загальної практики - сімейної медицини. Загалом у цих закладах введено 900 посад лікарів. На даний момент укомплектованість лікарями становить 72 %.

«Для того, щоб підвищити рівень доступності та якість надання медичних послуг сільському населенню та залучити до роботи у селі кваліфіковані кадри, Президент Петро Порошенко ініціював ухвалення закону про розвиток сільської медицини. У рамках реалізації закону в країні буде побудовано мережу сучасних медичних амбулаторій. Загалом на це спрямують 4 млрд грн», - розповіла Галина Сіроштан.

Харківській області буде виділено 160 млн грн, за які збудують близько 50 нових медичних амбулаторій. Проект передбачає не тільки будівництво, а й оснащення амбулаторій сучасним обладнанням, необхідним для діагностики та лікування, а також придбання службового транспорту. Крім того, у будівлі планують розміщувати житло для сімейних лікарів, які працюватимуть в амбулаторії. Орієнтовна вартість проекту складає 2,6 - 3 млн грн.

«Перелік перших 10-12 амбулаторій, які будуватимуться у першу чергу, буде готовий вже на цьому тижні. Їхнє будівництво розпочнеться на початку 2018 року», - повідомив Богдан Федак.

Нові амбулаторії будуть оснащені засобами телемедицини, що дозволить лікарям звертатися за допомогою до колег з районних та обласного центрів.

Вже сьогодні медичні працівники з районів мають можливість навчитися працювати з комп’ютерним обладнанням на курсах, які організовані Управлінням охорони здоров’я ХОДА на базі обласного інформаційно-аналітичного центру.