Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У ХОДА обговорили стан розрахунків споживачів області за комунальні послуги

У ХОДА обговорили стан розрахунків споживачів області за комунальні послуги

3 листопада відбулася селекторна нарада під керівництвом заступника голови ХОДА Євгенія Шахненка.

Як повідомив директор Департаменту ЖКГ та розвитку інфраструктури ХОДА Сергій Магдисюк, станом на жовтень розрахунки за теплопостачання в області склали 115%. Населення області розрахувалося за надані у 2017 році послуги на 102%. Найбільші боржники - установи, які фінансуються з державного бюджету. Серед них - Харківська зооветакадемія, ХНАУ ім. В.В. Докучаєва.

«Рівень розрахунків установ, які фінансуються з місцевих бюджетів, з оплати послуг теплопостачання у 2017 році в цілому становить 107%. По районах та містах області заборгованостей у цих установ немає», - зазначив Сергій Магдисюк.

Що стосується послуг водовідведення та водопостачання, рівень розрахунків на жовтень становить 85%. При цьому рівень розрахунків населення складає 89%, установ, які фінансуються з державного бюджету, - 90%, установ, які фінансуються з місцевих бюджетів, - 93%.

Найбільшим боржником за покупну воду перед КП «Харківводоканал» залишається КП «Харківські теплові мережі», загальна сума заборгованості якого становить 420 млн грн.

«Підприємствами області вживаються всі можливі заходи для підвищення рівня розрахунків споживачів за надані комунальні послуги. Зі злісними неплатниками проводиться претензійно-позовна робота. Загалом до суду подано майже 5,5 тис. заяв на загальну суму 596,3 млн грн. Наразі через виконавчу службу отримано вже 27,6 млн грн: 17,8 млн - за теплопостачання та 9,8 млн - за водопостачання та водовідведення», - розповів Сергій Магдисюк.

Говорячи про розрахунки за електропостачання, заступник начальника управління ПЕК ХОДА Дмитро Тараненко зауважив, що за підсумками 9 місяців поточного року АК «Харківобленерго» розрахувалася з ДП «Енергоринок» за куплену енергію майже на 104%. При цьому споживачі розрахувалися за спожиту енергію на 95%, що на 2% вище тогорічних показників.

Повністю за електроенергію розрахувалися промислові підприємства і сільгоспспоживачі.

Серед найбільших боржників залишаються харківські міські комунальні підприємства - «Харківводоканал» (990 млн грн), «Харківські теплові мережі» (280 млн грн), «Житлокомсервіс» (21 млн грн), «Міськелектротранссервіс» (19 млн грн).

Бюджетні установи, які фінансуються з державного та місцевих бюджетів, розрахувалися за електроенергію на 99%.

Розрахунки споживачів за газ станом на жовтень склали 86%, що на 3% більше, ніж торік. Зокрема, населення розрахувалося на 95%, бюджетні установи - на 102%, підприємства теплоенергетики - на 96%.