Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Обласний центр культури й мистецтва презентує виставку українських вишиванок з приватної колекції Ірини Шегди

Обласний центр культури й мистецтва презентує виставку українських вишиванок з приватної колекції Ірини Шегди

Відкриття експозиції - 2 листопада о 16:00 за адресою: вул. Пушкінська, 62.

«Колекція майстра народної творчості Ірини Шегди розпочиналась з суто приватної потреби мати у своєму професійному гардеробі вишиту сорочку. Ця потреба занурила її у великий та прекрасний світ традицій створення української вишиванки. Терпляче і наполегливо досліджувала та вивчала цей світ майстриня. Вона дізналась, що не все вишите є вишиванкою», - розповідають організатори.

Ірина написала у 2014 році лист-звернення до Верховної Ради України з поясненнями що вважається та називається вишиванкою. У тому листі було цитовано багато фахівців. Зокрема, й визнаний український майстер-вишивальник Григорій Гринь казав: «…кожний символ, кожний колір (у вишиванці) має значення. Недодержання традиційних уявлень про види вишивки може знівечити людину, сім'ю або, якщо це явище стає масовим, то навіть усю державу».

Зараз у колекції Ірини Шегди - 60 сорочок. Вона склала чималий перелік різних кроїв, варіантів обробки горловини, рукавів та подолу, техніки вишивки й узорів.

У межах виставки «Старовинні вишиванки: крої, техніки, мотиви» Ірина проведе майстер-клас з виготовлення кручеників, що застосовувалися як зав'язки на горловині сорочок та для підперізування. Крім цього, на відвідувачів чекають презентації та подарунки.