Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харків’янам покажуть документальні фільми про права людини

Харків’янам покажуть документальні фільми про права людини

Міжнародний фестиваль Kharkiv MeetDocs пройде з 29 вересня до 1 жовтня на кількох майданчиках. У програмі - авторські покази, прем'єри, майстер-класи, дискусії.

Глядачам покажуть три харківські та три всеукраїнські прем'єри, а всього - 12 фільмів про сучасну постреволюційну Україну, дітей та їхні права, про боротьбу з авторитарним російським режимом, про творчість, суспільство, історію.

«Це саме ті теми, які хвилюють тисячі, а можливо, і мільйони людей в Україні,  - впевнені організатори міжнародного фестивалю документального кіно про права людини. - Майже кожен показ супроводжується дискусіями з творцями картин, наприклад, з Аскольдом Куровим та Сергієм Буковським. Ці розмови обіцяють бути, як мінімум, цікавими».

Найбільш очікуваним фільмом фестивалю організатори вважають картину «Головна роль» українського режисера Сергія Буковського. Ця робота була визнана кращим документальним фільмом України на врученні нагород Національної кінопремії «Золота Дзиґа» і вперше буде показана у Харкові цієї осені. У своїй картині Сергій Буковський звертається за натхненням до своєї мами, талановитої акторки Ніни Антонової, яка зіграла сотні ролей у кіно, але так і не стала справжньою зіркою.

Крім того, глядачам покажуть фільми про події останніх років в Україні - Революції Гідності та війни на сході країни, а також вперше в Україні покажуть фільм «Довге ехо» (Langes Echo)  режисерів Лукаша Лакомі та Вероніки Глазунової. Це історія жителів містечка Добропілля на Донбасі. Попри всі стереотипи про шахтарські міста, життя тут здається цікавим та незвичним, а багато місцевих «диваків» викликають щиру симпатію. Знімання почалися до військових дій, тому авторам вдалося створити унікальний документ епохи, зафіксувати зміни, що відбуваються з містом та його людьми.

«Ті ж зміни, що відбуваються з українцями у найбільш напружені місяці 2014 року, спробував зафіксувати режисер Віталій Манський у фільмі «Рідні», - розповідають організатори. - Народжений у Львові документаліст їде у подорож нашою країною, щоб дізнатися у своїх родичів, що ж відбувається в Україні насправді. Разом з ріднею Віталія Манського глядач знову переживає складні та насичені події, які з 2017 здаються далекою історією».

Про цю історію - і фільм «Герої не вмирають», створений харків'янами Дмитром Коноваловим та Володимиром Чистіліним. У картині вони розповідають про трьох земляків, що загинули 20 лютого 2014 року під час розстрілу Небесної Сотні. Фільм показує звичайних українських чоловіків, яких, здається, мільйони. Але в них уже було те бажання свободи, справедливості, змін, яке робить звичайних людей безсмертними героями.

Фільм-відкриття фестивалю «Школа № 3» (School № 3) буде показаний в Харкові вперше. Він знятий Георгом Жено та Єлизаветою Сміт під час підготовки вистави у «Театрі переселенців». Героями і вистави, і фільму стали 13 учнів школи № 3 міста Миколаївка Донецької області. Влітку 2014 у школу потрапив снаряд і перетворив її на руїни. А їх однолітки, герої картини «Діти 404» (Children 404) Аскольда Курова роками живуть у безперервній війні, де вони - проти всіх. Традиціоналістське, гомофобне, «скрєпне» російське суспільство вважає їх, ЛГБТ-підлітків, «помилкою». Більшість намагається цю помилку не помічати, багато хто впевнений, що її потрібно виправити. А дехто налаштований відверто агресивно.

На фестивалі відбудеться українська прем'єра картини Дарини Хрєнової «Павленський. Голе життя» (Pavlensky. Life Naked). Фільм розповідає про життя найяскравішого художника-акціоніста епохи, що підриває підвалини режиму самим фактом свого існування. Такі ж непохитні ідеалісти стали героями фільму Тетяни Чистової «Переконання» - у вкрай мілітаризованому суспільстві вони відстоюють своє право не вбивати людей за наказом Кремля. За кремлівської примхи ж був заарештований та засуджений герой фільму «Процес: Російська держава проти Олега Сенцова». Режисер Аскольд Куров ретельно відстежує перебіг судилища над українським режисером - те, що ми час від часу читали в новинах, зібрано в єдину цілісну картину, важливими елементами якої стають інтерв'ю друзів Олега, його близьких, колег з усього світу.

Частиною ретроспективи фестивалю стане ще один фільм Сергія Буковського - «Живі». У картині 2008 року режисер розповідає про Голодомор . Інший фільм ретроспективи «Я та інші» Фелікса Соболєва демонструє, як думка більшості може впливати на людей, навіть якщо це суперечить здоровому глузду. Ще одним фільмом минулих років стане «Сім кроків за горизонт», в якому розкривається схожа тема - приховані здібності людини.

Майданчиками фестивалю стануть: театрально-концертний центр, Харківський національний університет ім.В.Н.Каразіна, кінотеатр «8 ½».