Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Марина Порошенко та Юлія Світлична підписали меморандум про співпрацю щодо розвитку інклюзивної освіти

Марина Порошенко та Юлія Світлична підписали меморандум про співпрацю щодо розвитку інклюзивної освіти

7 вересня Перша леді України разом із головою ХОДА відвідали інклюзивну школу № 124 у Харкові.

У стінах цього навчального закладу було підписано Меморандум про співпрацю між ХОДА та Всеукраїнською благодійною організацією «Благодійний фонд Порошенка». Таким чином наш регіон став шостим в Україні, що долучився до експериментального проекту Фонду «Інклюзивна освіта – рівень свідомості нації».

«Проект щодо впровадження інклюзивного освітнього середовища в Україні розпочався трохи більше, ніж півтори роки тому, - відзначила Марина Порошенко. - І на початок, чесно кажучи, дуже багато людей навіть не знали, що це слово означає. Сьогодні ми вже бачимо, наскільки обізнане українське суспільство, наскільки люди вже бачать актуальність та сучасність саме такої форми навчання».

Дружина Президента наголосила: інклюзивна освіта  важлива не лише для самих дітей із особливими потребами, але й для їх однолітків.

«Сьогодні ми закладаємо нове покоління, яке через 10 років вийде вже повністю іншим у життя. Вони вже не будуть розділені на «звичайних» і тих, хто має особливі потреби. Вони сприйматимуть у людях їх інтелектуальні якості, їх характер, а не за зовнішні прояви. Це дуже важливо, тому що вони підтримуватимуть одне одного. Крім того, діти побачать, що не треба лінуватися. Якщо дитина, якій важко навчатися, долає всі перепони й досягає результату, соромно бути поруч і нічого не робити. Упевнена, що разом ми зробимо дуже класну річ - виховаємо нове покоління», - сказала Марина Порошенко.

На Харківщині сьогодні нараховується 137 шкіл інклюзивної освіти, в яких навчаються 254 дитини. Це лише 7 % від загальної кількості учнів, що потребують інклюзивної освіти. Голова ХОДА Юлія Світлична підкреслила: зараз у регіоні робиться все необхідне для того, щоб кількість дітей із особливими потребами, які залучені до освітнього процесу разом із однолітками, тільки зростала.

«Ми будуємо нові школи, в яких одразу створюємо всі умови для інклюзивної освіти. Такою є школа, яка відкрилася в Пісочині. І на міському, і на обласному рівні запроваджуємо ці умови в уже існуючих школах, - сказала керівник області. - Мені дуже приємно, що наші зусилля були оцінені, і ми доєдналися до цього проекту, який надасть нам змогу врахувати українську законодавчу базу та міжнародний досвід. Обіцяю, що ми поповнимо скриньку медіатек та ресурсних кімнат, і будемо забезпечувати всі можливості для того, щоб діти з особливими потребами мали змогу навчатися в школах зі своїми однолітками».

Під час заходу Марина Порошенко також презентувала та передала Юлії Світличній проекти медіатеки та ресурсної кімнати – для обладнання таких приміщень у школах Харківщини.

«Медіатека - це сучасна бібліотека, що має інтерактивний простір, де діти можуть спілкуватися. Тут залишається територія для книжок і підручників, а також є куточок із сучасним комп’ютерним обладнанням, що дозволяєотримувати найсучаснішу інформацію, - пояснила Перша леді України. - Ресурсна кімната є невід’ємною формою надання інклюзивної освіти для дітей з особливими освітніми потребами. Тут можна надавати додаткові корекційні послуги дітям – як індивідуальні, так і в малих групах».

Більше фото