Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

З 1 вересня Угода про асоціацію України з ЄС запрацює у повному обсязі. Президент

З 1 вересня Угода про асоціацію України з ЄС запрацює у повному обсязі. Президент

Про це Петро Порошенко повідомив у заяві для представників ЗМІ по завершенні зустрічі з Президентом Європейської Ради Дональдом Туском.

Зустріч відбулася в рамках робочої поїздки Петра Порошенка до Брюсселя 22 червня.

«Дуже важливо, що лідери європейських держав, Президент Європейського Союзу і президент Європейської комісії зробили все можливе для того, щоб вступ в дію і завершення ратифікації Угоди про асоціацію України з ЄС нарешті відбувся. Це відбувається саме в цей день, і з 1 вересня Угода про асоціацію розпочинає працювати у повному обсязі», - сказав Глава держави.

Петро Порошенко зазначив, що нині Україна працює над тим, щоб, запроваджуючи зміни, наздогнати у розвитку країни, котрі раніше попрощалися із СРСР.

«Це історичні дні для України, коли після отримання безвізового режиму ми кажемо останнє «прощавай» Радянському Союзу та Російській імперії. Польща, країни Балтії, інші країни Східної Європи зробили це 20-25 років. Тому ми зараз робимо все можливе, щоб впровадити реформи, на які ви витратили десятки років, у дуже короткий проміжок часу з вашою надзвичайно цінною допомогою та досвідом», - наголосив Президент.

«Україна та ЄС мають найтісніші стосунки, ніж будь-коли. Ми ніколи не мали такого рівня довіри, співпраці та підтримки. Дуже важливо, що ми продовжуємо імплементацію реформ незважаючи на війну та дуже важку безпекову ситуацію», - додав Глава держави.

Президент Європейської Ради, у свою чергу,  високо оцінив зусилля, яких доклала Україна задля реалізації проєвропейських прагнень та подякував українському народу за незмінність позицій.

«Ви змогли отримати безвізовий режим, і дозвольте подякувати вам за вашу проєвропейську рішучість і мужність, з якою ви захищаєте вашу незалежність, - сказав Дональд Туск. - За всі свої, навіть найменші, успіхи вам довелося заплатити важкою працею і також, на жаль, кров’ю. Ви нічого не отримали задарма. Ви заслужили все, чого ви досягли. І саме тому так багато європейців захоплюються вами і підтримують вас, хоча я знаю, що цього не завжди достатньо. Ви маєте право очікувати на більше. Ви також маєте право пишатися собою».

Дональд Туск підкреслив, що асоціація з ЄС сприятиме подальшому розвитку України.

«Це стане наступним кроком на шляху до убезпеченої та стабільної держави, а також зростаючої економіки», - сказав Президент Європейської Ради.