Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На відбудову приватного сектора Балаклії з обласного бюджету виділили 30 млн грн

На відбудову приватного сектора Балаклії з обласного бюджету виділили 30 млн грн

Відповідні зміни до обласного бюджету, які було ініційовано головою ХОДА Юлією Світличною, підтримали депутати в ході засідання ХІ сесії облради.

«Згідно з Бюджетним кодексом, державні кошти з резервного фонду виділяються лише на державну й комунальну власність. Тобто профінансувати відновлювальні роботи в будинках приватного сектору коштом держбюджету неможливо. Але ми мали допомогти людям, - сказала Юлія Світлична. - Під час надзвичайної ситуації було суттєво пошкоджено 228 приватних будинків. 30 мільйонів гривень, які сьогодні ми виділяємо з обласного бюджету, буде спрямовано на фінансування відновлювальних робіт у приватному секторі та на надання матеріальної допомоги людям».

Керівник області також повідомила, що додаткові кошти для допомоги балаклійцям планують виділити з бюджету району та міста. Йдеться про суму до 10 млн грн.

«Таким чином, за нашими розрахунками, ми покриємо потреби місцевого населення. Якщо надалі виникатиме потреба в додатковому фінансуванні, будемо розглядати можливості обласного бюджету та виділяти додаткові кошти», - запевнила Юлія Світлична.

Відповідно до змін до Програми соціального захисту населення Харківської області, які також було затверджено в ході сесії, розпорядником коштів, що виділено на матеріальну допомогу, буде Департамент соціального захисту населення ХОДА.

«Матеріальна допомога буде виплачуватися громадянам, які постраждали внаслідок надзвичайної ситуації, виключно через Комплексну програму соціального захисту. Головним розпорядником коштів є Департамент соціального захисту населення, розпорядниками нижчого рівня - РДА Балаклійського району і міська рада Балаклії», - уточнив директор департаменту Юрій Шпарага. 

Нагадаємо, НС на 65-му військовому арсеналі в Балаклійському районі сталася 23 березня. Внаслідок пожежі та спричинених нею вибухів було зруйновано та пошкоджено 392 об’єкти: 117 багатоквартирних житлових будинків, 228 об’єктів приватного сектору, 14 об’єктів соціальної сфери. На відновлювальні роботи в Балаклійському районі одразу було виділено 100 млн грн з державного бюджету, 10 млн – з обласного та 2 – з районного. У ході ХІ сесії обласної ради з державного бюджету було прийнято ще 45 млн грн, які спрямують на продовження відновлювальних робіт та закупівлю квартир 27 сім’ям, що залишилися без житла. Про додаткове фінансування з держбюджету голова ХОДА Юлія Світлична домовилася з Прем'єр-міністром України Володимиром Гройсманом під час його останнього візиту на Харківщину.

За даними на 18 травня, у багатоквартирних будинках та пошкоджених об’єктах соціальної сфери було відновлено 46 тис. квадратних метрів покрівлі (98%), замінено 7,3 тис. вікон (97%), встановлено 280 дверей (49%). 5 багатоквартирних будинків відремонтували капітально – посилили стіни й фундаменти, замінили вікна та двері. Також капремонт провели в 5 квартирах багатоквартирного будинку, які повністю вигоріли внаслідок пожежі.

Більше фото