Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В області реалізовано проект «Консорціум молодих психологів Харківщини»

В області реалізовано проект «Консорціум молодих психологів Харківщини»

У підсумковій прес-конференції та урочистій церемонії видачі сертифікатів випускникам проекту взяв участь заступник голови - керівник апарату ХОДА Анатолій Бабічев.

Реалізацією проекту займалася громадська спілка «Харківський університетський консорціум» за фінансової підтримки GIZ та сприяння ХОДА. 

Анатолій Бабічев від імені голови ХОДА Юлії Світличної привітав випускників проекту з успішним завершенням навчання, наголосивши, що Харківська облдержадміністрація завжди підтримуватиме проекти, що спрямовані на соціально-економічну розбудову регіону та підтримку жителів області. 

«Дуже приємно, що декілька років тому саме за ініціативи обласної державної адміністрації було створено Харківський університетський консорціум. Перед вищими навчальними закладами стояло завдання згуртувати зусилля для реалізації спільних наукових, освітніх проектів, заходів у виховній сфері, роботи з обдарованою молоддю. За цей час було реалізовано дуже багато проектів. Яскравим прикладом нового підходу стала реалізація проекту «Консорціум молодих психологів Харківщини», - зазначив Анатолій Бабічев. 

Головна мета проекту – підготувати психологів, які надаватимуть якісні соціально-психологічні послуги внутрішньо переміщеним особам, ветеранам, бійцям АТО та членам їх родин, а також представникам приймаючих громад. 

«Цей проект надзвичайно актуальний. Ми маємо велику кількість студентів-психологів. Разом з тим, багато людей наразі потребують психологічної підтримки. Окрім того, ви всі знаєте про ситуацію в Балаклійському районі, і випускники цього проекту вже брали участь у роботі з постраждалими. Я сподіваюсь, що цей проект не завершується. Це - тільки старт, і ми будемо працювати в цьому напрямку», - сказав Анатолій Бабічев.

Участь у тренінгу взяли 120 студентів-психологів з чотирьох вишів (ХНУ ім. В.Н. Каразіна, НПУ ім. Г.С. Сковороди, НУЦЗ України, ХНУВС). Вони пройшли тренінги за різноманітними темами, серед яких: «Емоційна компетентність як профілактика емоційного вигорання психологів», «Індивідуальна і групова робота з клієнтами, котрі пережили травматичні ситуації» тощо. Зокрема, учасники програми розглянули та вивчили причини посттравматичного стресового розладу, види реакцій на травматичну подію, фактори та симптоми травми.

«Головним результатом проекту є комунікація, яка сьогодні здійснюється між майбутніми психологами та вже практикуючими. Проект спрямований на адаптацію спеціалістів, випускників вишів до реальних умов практичної діяльності. Навички, які ви отримали, зможете успішно реалізувати на практиці», - зазначила голова Харківського університетського консорціуму Людмила Бєлова. 

Під час участі у тренінговій програмі були проведені заняття для дітей у БО «Станція Харків» та в модульному містечку для внутрішньо переміщених осіб. Також учасники проекту взяли участь у Всеукраїнському проекті для родин захисників України «Родинне коло». 

За словами координатора проекту від GIZ Дениса Ткачова, також на базі Харкiвського регiонального iнституту державного управлiння Нацiональної академiї державного управлiння при Президентовi України була створена «Лабораторія психосоціального діалогу». На базі цієї платформи надалі навчатимуться студенти-психологи, проводитимуться семінари та тренінги для внутрішньо переміщених осіб, фахівців соціальних служб та державних службовців. Крім того, було створено онлайн-центр психологічного консультування, який вже розпочав свою роботу в тестовому режимі. 

«Суттєву допомогу в реалізації проектів надала Харківська обласна державна адміністрація. GIZ дуже активно співпрацює як із ХОДА в цілому, так і з окремими департаментами. Низка проектів реалізуються у сфері освіти, охорони здоров’я, соціального захисту населення та інших», - зазначив Денис Ткачов.