Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Депутати прийняли Комплексну обласну програму «Здоров’я Слобожанщини»

Депутати прийняли Комплексну обласну програму «Здоров’я Слобожанщини»

Програма розрахована на 2017 - 2018 роки і визначає основні завдання, що спрямовані на підвищення доступності та якості медичної допомоги жителям Харківської області.

Як повідомив заступник голови ХОДА Михайло Черняк, завдання програми у 2017 році спрямовані, зокрема, на забезпечення інсулінами та іншими високовартісними лікарськими засобами окремих категорій населення області, у тому числі тих, які страждають на рідкісні (орфанні) захворювання.

«Обласна програма охоплює велику кількість завдань, оскільки державні програми не всі працюють або працюють не в повному обсязі. Ми виходили з можливостей обласного бюджету. Головне, щоб люди, яким потрібен гемодіаліз, перитонеальний діаліз, інсулінозалежні люди отримали необхідні ліки», - сказав Михайло Черняк.

Також програмою передбачається оновлення медичного обладнання, впровадження нових технологій діагностики і лікування хворих та удосконалення матеріально-технічної бази у спеціалізованих закладах охорони здоров’я та закладах обласного значення.

«На цьому питанні робить акцент голова області Юлія Світлична. Ми повинні вивести заклади охорони здоров’я на відповідний рівень матеріально-технічного забезпечення, що, в свою чергу, спричинить професійний ріст медичного персоналу», - зазначив Михайло Черняк.

Серед завдань програми: зниження рівнів дитячої та материнської смертності і забезпечення виходжування новонароджених з малою вагою тіла та іншими патологічними станами на базі обласних закладів охорони здоров’я, зокрема, перинатальних центрів, з впровадженням сучасних технологій перинатальної допомоги; поліпшення умов перебування та лікування хворих на туберкульоз.

Також на рівні централізованих заходів у 2017 році збережено проведення оперативних втручань з приводу катаракти пільговим категоріям населення районів на базі Обласної клінічної лікарні – Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф; забезпечення пільговим безоплатним зубопротезуванням інвалідів війни – жителів районів шляхом передачі цільових субвенцій частині районів, на базі яких впродовж останніх років створені міжрайонні центри з організації пільгового зубопротезування.

Програмою передбачається подальше (часткове) забезпечення у 2017 році слуховими апаратами осіб з інвалідністю та ветеранів війни (у тому числі учасників АТО) – жителів районів області, які потребують слухопротезування.

Крім того, до заходів програми включено реалізацію регіонального замовлення з підготовки фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою.