Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Хрещенські купання. Рекомендації Обласного центру здоров'я

Хрещенські купання. Рекомендації Обласного центру здоров'я

19 січня в Харкові та області пройдуть традиційні хрещенські заходи – освячення води, купання та народні гуляння.

Як відзначають у Харківському обласному центрі здоров'я, щоб купання стало дійсно оздоровчим, необхідно дотримуватися кількох простих правил.

За словами медиків, хрещенське купання є великим стресом для організму в цілому, якщо до цього не було систематичного загартовування, постійної практики «моржування».

«Для подібних процедур є низка протипоказань: хвороби серцево-судинної системи, гіпертонія, порушення кровообігу, різні запальні процеси в організмі, інфекційні хвороби, захворювання дихальних шляхів і бронхів, - пояснюють в Обласному центрі здоров'я. - Викид адреналіну, спазм судин, підвищення артеріального тиску – цілком звичні його наслідки. Тому таке купання може стати причиною гіпертонічного кризу навіть у молодих і відносно здорових людей. Категорично не рекомендується піддавати такому стресу дітей, тим більше, якщо вони не підготовлені систематичним загартовуванням».

Медики відзначають, що загартовування – це довгий і кропіткий процес, який ні в якому разі не починається з екстремальних заходів. Підготовку до хрещенського запливу потрібно починати ще влітку та продовжувати восени: багато плавати, приймати ванну, поступово знижуючи температуру води.

Щоб уникнути несприятливих наслідків хрещенського купання, фахівці радять робити наступне.

1. Не вживайте спиртне в цей день. Прийом алкогольних напоїв порушує природну терморегуляцію організму. Спиртні напої заважають людині адекватно оцінити свій стан, і це може призвести до переохолодження.

2. Перед зануренням в ополонку необхідно розігріти тіло. Перед купанням можна зробити пробіжку, надівши мінімум одягу, зробити розминку.

3. Підходити до ополонки треба в зручному, неслизькому взутті, що легко знімається, аби уникнути надмірного переохолодження ніг.

4. Перш ніж увійти у воду, треба змочити обличчя, руки, ноги, груди, живіт і спину й тільки потім зануритися по шию, після чого посилено плисти брасом.

5. Не варто поринати з головою або пірнати, щоб уникнути рефлекторного звуження судин головного мозку.

6. Контакт із низькою температурою повинен бути вкрай мінімальним (у межах 20 - 30 секунд - не більше), щоб не допустити серйозного переохолодження організму.

7. Ретельно обирайте місце для купання. Потурбуйтеся, щоб поряд із місцем купання знаходилися медики та рятувальники. Це дозволить вам відчувати себе більш впевнено та зробить купання набагато безпечнішим.