Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Голова ХОДА обговорила з Міністром енергетики та вугільної промисловості можливості наповнення місцевих бюджетів

Голова ХОДА обговорила з Міністром енергетики та вугільної промисловості можливості наповнення місцевих бюджетів

Юлія Світлична взяла участь у спільній нараді з Ігорем Насаликом та керівником Полтавської ОДА Валерієм Головком.

Нараду було присвячено вдосконаленню співпраці органів місцевої влади і місцевого самоврядування з користувачами нафтогазоносних надр в умовах децентралізації. Зокрема, обговорили питання збільшення видобутку газу та збільшення надходження коштів від такого видобутку до бюджетів місцевих громад. Також було порушено питання реалізації Закону України «Про угоди щодо розподілу продукції», як нової форми співпраці органів місцевого самоврядування та бізнесу в сфері пошуку та видобутку нафти і газу.

Участь у заході також взяло керівництво Харківської та Полтавської обласних рад, голови райдержадміністрацій та фахівці газодобувних компаній.

Відкриваючи нараду, Юлія Світлична відзначила, що вдосконалення співпраці органів місцевої влади і місцевого самоврядування з користувачами нафтогазоносних надр є особливо актуальним в умовах децентралізації.

«На Харківщині видобувається близько 40% всього українського газу. Поповнення місцевих бюджетів є важливим питанням, - підкреслила керівник області. - Бюджетна децентралізація в Україні проходить успішно, завдяки чому місцеві бюджети були збільшені у 2-3 рази, іноді в 5-6 разів. Це дає можливість розвиватися місцевим громадам, поповнювати фінансовим ресурсом свої власні бюджети, відкривати нові соціальні об'єкти, розробляти нові програми і тим самим розвивати території. Отже кожна можливість збільшити наповнення бюджетів громад фінансовими ресурсами дуже важлива».

Ігор Насалик наголосив, що впровадження угод про розподіл продукції – один з тих механізмів, які дозволять збільшити надходження коштів до місцевих бюджетів.

«Це дасть можливість зробити серйозну «фінансову подушку» місцевим бюджетам і також допомогти державі в її енергонезалежності», - підкреслив Міністр.

Нагадаємо, голова ХОДА Юлія Світлична озвучила пропозицію залишати на місцевому рівні 5 % рентних платежів за користування надрами під час виїзного засідання Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, що пройшло у Харкові 19 листопада. Ця ініціатива керівника області знайшла підтримку на Раді регіонального розвитку при Президентові України.

Більше фото