Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Глави держав Нормандського формату домовились розробити «дорожню карту» імплементації Мінських угод

Глави держав Нормандського формату домовились розробити «дорожню карту» імплементації Мінських угод

Президент Петро Порошенко повідомив, що на переговорах у Нормандському форматі було погоджено питання розробки «дорожньої карти» імплементації Мінських домовленостей.

«Головне завдання, яке ми ставили  перед собою протягом останніх півроку – переведення формату відносин у формат створення робочої «дорожньої карти», де буде чітко визначено дві складові. Складова послідовності кроків, які ми робимо для імплементації Мінських угод, і гарантії їх виконання», - зазначив Президент під час зустрічі з представниками ЗМІ за підсумками переговорів глав держав Нормандського формату, які відбулися в Берліні.

Петро Порошенко наголосив, що «ще півроку тому про «дорожню карту» ніхто і чути не хотів», але це стало можливим завдяки наполегливості української сторони.

Глава Української держави зазначив, що «жодної альтернативи нормандському формату на сьогоднішній день не існує і про це було чітко наголошено під час сьогоднішньої зустрічі». «На сьогоднішній день Мінські домовленості – це є цілісний документ. І коли ми говоримо про «дорожню карту», то вона і передбачає послідовність і гарантії», - зазначив Президент і додав, що виконання безпекових умов, припинення вогню, виведення іноземних військ, дотримання режиму розведення військової техніки, забезпечення безперешкодного доступу представників ОБСЄ, звільнення заручників мають передувати переходу до виконання політичної частини.

«Ми маємо розробити і затвердити робочу «дорожню карту». Українська пропозиція була спочатку підтримана нашими німецькими і французькими партнерами. На сьогоднішній день німецькі і французькі пропозиції щодо основи «дорожньої карти» були затверджені Нормандським форматом», - сказав Президент.

Петро Порошенко повідомив, що було дано доручення міністрам закордонних справ до кінця листопада на зустрічі затвердити основу «дорожньої карти».  «Ми дали основні напрямки, які ця карта має містити», - уточнив він. Учасники переговорів Нормандського формату домовились, що протягом місяця міністри зустрінуться ще раз і підіб’ють підсумки для підготовка наступної зустрічі лідерів держав.

За словами Президента, перше і головне – «дорожня карта» є документом по імплементації всіх документів ухвалених у форматі Мінських угод.