Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Представники місцевого самоврядування Харківщини ознайомилися з досвідом роботи польських колег

Представники місцевого самоврядування Харківщини ознайомилися з досвідом роботи польських колег

Протягом тижня співробітники місцевих рад Сахновщини та Валківщини мали змогу вивчити підходи щодо організації менеджменту в органах місцевого самоврядування Республіки Польща.

Навчальний візит було підготовлено та проведено  фундацією «TERRA HUMANA » та ГО «Товариство Лева» за підтримки Фонду Міжнародної солідарності, що фінансується урядом Республіки Польща. Партнерами цього проекту також виступили ХОДА, Генеральне Консульство республіки Польща у м. Харкові, Харківський регіональний офіс реформ та розвитку та ГО «Польсько – українська аграрна асоціація».

Експерти з питань місцевого самоврядування фонду TERRA HUMANA ознайомили українських колег із системою управління Польщі та нормативно – правовими основами, які  й дали змогу створити якісні умови життя у кожному селі.

«Голови місцевих рад відвідали гміни (найменші територіальні одиниці) та мали змогу  подивитися всі об’єкти інфраструктури, ознайомитися з підходами щодо їх управління, - повідомила керівник Харківського регіонального офісу реформ та розвитку, координатор проекту U-LEAD Діана Баринова. – Наприклад, в гміні Лєско, де проживає 11,5 тис. мешканців, бюджет громади складає 35 млн злотих (близько 238 млн грн). За останні роки команда гміни залучила на свою територію 2,8 млн євро коштів Європейського союзу. Завдяки європейським програмам та залученим коштам міжнародної технічної допомоги на території громади побудовано 197 км каналізаційних мереж, нові дороги, тротуари, водопровідні мережі. Створена нова інфраструктура європейської якості. Але всі вони добре пам’ятають, як було раніше, тому з радістю діляться досвідом та переконують,  що  Україна йде правильним шляхом».

Делегацію представників місцевого самоврядування також приймали у Маршалковому  Уряді Підкарпацького воєводства. Це воєводство дуже динамічно розвивається та має стратегічні пріоритети розвитку, східні зі стратегічними напрямками розвитку Харківщини, а саме: IТ - технології, туризм, аграрний сектор, літакобудування.

«Поляки вважають, що реформа місцевого самоврядування – це була найкраща реформа в Польщі. Наше спільне завдання - робити висновки та використовувати досвід сусідів на харківських теренах», - вважає Діана Баринова.