Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Словенці готові поділитися з Харківщиною інформаційними технологіями в аграрній сфері

Словенці готові поділитися з Харківщиною інформаційними технологіями в аграрній сфері

Перспективні напрямки міжнародної співпраці обговорили під час зустрічі керівника області Юлії Світличної з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Словенія в Україні Наташею Прах 22 вересня.

Серед найбільш цікавих сфер можливого співробітництва учасники зустрічі виділили сільське господарство та екологію.

Зокрема, Юлія Світлична зазначила, що агросектор Харківської області, як і всієї України, сьогодні орієнтований на виробництво сировини. На думку керівника області, галузь необхідно переорієнтувати на переробку - та виробляти готову продукцію з сільгоспсировини в регіоні.

Наташа Прах висловила зацікавленість у розвитку відносин між представниками агробізнесу Харківщини та Словенії.

«Наша країна активно займається розвитком інформаційних технологій, у тому числі, у сфері агробізнесу. У нас є низка розробок - «smart solutios» - для сільського господарства, які допоможуть вам розвивати цю галузь», - зазначила пані посол.

Також сторони домовилися про подальшу співпрацю в екологічній сфері. Зокрема, мова йшла про залучення словенських фахівців до будівництва сміттєпереробних заводів у Харківській області.

Як зазначила Наташа Прах, у словенських проектних компаній є досвід залучення безповоротних коштів європейських інвестиційних фондів для реалізації подібних екологічних проектів.

«Ми плануємо будівництво низки сміттєпереробних заводів на території області, тому, безумовно, зацікавлені у співпраці з компаніями, у яких є успішний досвід роботи в цій сфері. Зі свого боку ми гарантуємо виконання всіх умов, необхідних для залучення грантів у розвиток регіону», - підкреслила Юлія Світлична.

Також учасники зустрічі обговорили можливості співпраці у сферах культури і туризму, реалізації освітніх програм, зокрема, щодо обміну студентами.

Крім того, Юлія Світлична і Наташа Прах домовилися про створення платформи для взаємодії представників бізнесу Харківської області та Республіки Словенія.

Більше фото