Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Голови об’єднаних громад області ознайомилися з досвідом роботи самоврядування Німеччини

Голови об’єднаних громад області ознайомилися з досвідом роботи самоврядування Німеччини

У складі спільної делегації Харківської, Дніпропетровської та Запорізької областей керівники громад відвідали муніципалітети земель Саксонії та Берліну (Бранденбургу).

Візит української делегації до Федеративної Республіки Німеччина відбувся в рамках програми Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ).

«Німеччина - яскравий приклад ефективного самоврядування, - пояснила учасник делегації, керівник (координатор) Харківського регіонального Офісу з підтримки реформи місцевого самоврядування Діана Баринова. - ФРН складається з 16 федеральних земель, які, у свою чергу, поділяються на райони та громади. Реформа у Німеччині проходила у декілька етапів. Перший – примусовий - у 1990-х роках (об'єднувалися райони задля підвищення потенціалу округів). Наступний - у 2008 році - був добровільним. Громади, які об'єдналися, отримували відповідні преференції та кошти. Система місцевого самоврядування і зараз знаходиться у стані реформування, бо наші німецькі колеги постійно її вдосконалюють».

Під час поїздки керівники місцевого самоврядування Харківщини мали змогу поспілкуватися з керівництвом Саксонського Конгресу міст та громад - організації, яка вже багато років представляє інтереси муніципалітетів на всіх рівнях у ФРН.

Також учасники делегації ознайомилися з принципами локального стимулювання економічного розвитку в регіоні Фогтланд на прикладі діяльності цільової муніципальної планової комісії у промисловій зоні.

В окрузі Тельтов-Флемінг бургомістр Детлеф Гертнер познайомив голів громад зі структурою доходів та видатків, підготовчими заходами перед об'єднанням, надав своє бачення переваг та недоліків об'єднання громад.

«У Райхенбах-ім-Фогтланд обер-бургомістр Рафаель Кюрцингер ознайомив наших колег з питаннями реорганізації адміністративних процесів та управління в громаді, - розповіла Діана Баринова. - Серед форм роботи, які нам презентували, була система співпраці на рівні громад у вигляді створення спеціальних промислових зон для розташування відповідних об'єктів. Об'єднання громад спільно виділяє необхідні землі, розробляє відповідні проекти, забезпечує будівництво всіх інженерних мереж та здійснює пошук інвесторів, які готові придбати ці землі чи взяти в оренду. Форма є дуже ефективною та забезпечує тенденцію до збільшення податків на відповідних територіях, що раніше відносилися до Східної Німеччини, отже довгий час мали ті ж проблеми, що і ми».

Керівник регіонального Офісу реформ також відзначила корисний досвід роботи німецьких колег у напрямку розвитку туризму.

«Створена в Райхенбах-ім-Фогтланд туристична асоціація працює на території двох регіонів. Ця організація поєднує зусилля приватних структур, бізнесу, федеральних земель, муніципалітетів та держави у вирішенні питань розвитку туризму. Ця форма роботи може і в нас бути дуже ефективною», - підкреслила Діана Баринова.

В останній день перебування в Німеччині українська делегація ознайомилася з досвідом роботи комуни Вустермарк федеральної землі Бранденбург - невеликого муніципалітету, що нараховує близько 8 тисяч населення неподалік від Берліну. Ця територія дуже ефективно працює з інвесторами, має чітку стратегію розвитку. Бургомістр комуни Хольгер Шрайбер підкреслив, що основним завданням своєї команди управлінців визначає стимулювання економічного розвитку та розвитку інфраструктури в комуні, а також презентував свої практичні підходи для залучення громадян до управління громадою у якості програми «Громадянський сервіс».

«Проект «Ініціативи інфраструктурної програми для України» Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) є дуже ефективним, бо дає можливість нашим лідерам громад використати досвід своїх європейських колег, який уже був реалізований. Це дуже актуально саме зараз, коли в Україні триває реформа місцевого самоврядування, - зазначила керівник Харківського регіонального Офісу реформ. - Ми щиро дякуємо нашим партнерам за те, що представники наших об'єднаних громад та тих, які стали на цей шлях, отримали можливість навчання та подальшого спілкування зі своїми німецькими колегами».