Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині стартував VI Всеукраїнський чемпіонат бригад екстреної меддопомоги

На Харківщині стартував VI Всеукраїнський чемпіонат бригад екстреної меддопомоги

В рамках чемпіонату розпочала роботу Всеукраїнська науково-практична конференція «Надання екстреної медичної допомоги при надзвичайних та конфліктних ситуаціях».

В урочистому відкритті заходу взяв участь заступник голови ХОДА Михайло Черняк. Він привітав всіх присутніх від імені голови ХОДА і зазначив, що Харківська область є одним з визнаних лідерів у розвитку та удосконаленні служби екстреної медичної допомоги в Україні.

«Основною метою сьогоднішньої науково-практичної конференції і змагань в цілому є висвітлення проблем у роботі служби екстреної медичної допомоги в умовах проведення антитерористичної операції на сході нашої країни. Тема конференції на сьогодні дуже важлива. Ми знаємо на практиці, як було складно організувати надання допомоги в надзвичайних умовах. З усіма завданнями ми впоралися. Я можу подякувати нашим фахівцям. І хочу побажати всім нам миру, - зазначив Михайло Черняк. – Також хочу побажати вам конструктивної роботи в рамках конференції та успіхів у змаганнях».

У ході Всеукраїнської науково-практичної конференції «Надання екстреної медичної допомоги при надзвичайних та конфліктних ситуаціях» фахівці обміняються досвідом і професійними думками. Під час заходу учасники заслухають доповіді стосовно аналізу роботи системи екстреної медичної допомоги у зоні надзвичайної ситуації воєнного та соціального характеру під час ведення сучасних бойових дій, стосовно принципів формування медичних технологій надання медичної допомоги постраждалим внаслідок сучасних бойових дій, а також обговорять помилки і тактику надання допомоги постраждалим з ПЧМП на догоспітальному етапі, типові помилки при наданні допомоги постраждалим в надзвичайних ситуаціях, особливості надання допомоги дітям з політравмою в надзвичайних ситуаціях та ін.

Михайло Черняк також зазначив, що до участі у всеукраїнському чемпіонаті бригад екстреної медичної допомоги традиційно запрошуються кращі бригади за підсумками моніторингу їх роботи. У цьогорічному чемпіонаті беруть участь бригади з усіх областей України та колеги з-за кордону. Всього - 31 команда.

«За традицією, переможці попередніх всеукраїнських медичних ралі є приймаючою стороною для наступних змагань. Дуже відрадно, що сьогодні змагання відбуваються на Харківщині. Сподіваюсь, що у нашому регіоні вони проходитимуть систематично», - зазначив Михайло Черняк.

Чемпіонат триватиме 3 дні. З детальною програмою можна ознайомитися тут.

Заступник голови ХОДА відзначив, що служба екстреної медичної допомоги на Харківщині фінансується в повному обсязі. Також він нагадав, що у минулому році було закуплено 22 автомобіля «швидкої допомоги». Ще близько 20 карет «швидкої» планується закупити цьогоріч.

Довідка. Традиція проводити змагання бригад екстреної медичної допомоги прийшла в Україну з Європи: після участі львівських представників в найбільш престижному галузевому турнірі – Х Міжнародному конкурсі «Ралі Рейвіз», що відбувся у 2006 році в Чехії. Саме тоді і було прийнято рішення про проведення подібних змагань серед вітчизняних фахівців.

Уперше в 2006 р. на «Галицьких медичних ралі» за звання кращої бригади швидкої медичної допомоги боролися медики з 14 команд, у тому числі - зі Львова, Житомира, Рівного, Любліна (Польща).