Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Громадські організації Харківщини отримають фінансову підтримку з обласного бюджету

Громадські організації Харківщини отримають фінансову підтримку з обласного бюджету

Відповідне рішення депутати ухвалили під час засідання IV сесії обласної ради VII скликання, віддавши голоси за Регіональну програму сприяння розвитку громадянського суспільства на 2016-2020 роки.

Програму було розроблено обласною державною адміністрацією.

Як розповіла директор Департаменту масових комунікацій ХОДА Вікторія Аннопольська, ця програма стане складовою частиною Регіональної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2016-2020 роки, розробку якої розпочато відповідно до Указу Президента України «Про сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні».

«За ініціативи голови ХОДА Ігоря Райніна, проект програми пройшов активне громадське обговорення, - зазначила Вікторія Аннопольська. - Ще наприкінці весни - початку літа 2015 року представники громадської ради при ХОДА під час зустрічей з громадськими організаціями різної спрямованості інформували про початок роботи над створенням Програми сприяння розвитку громадянського суспільства та запрошували залучатися до активної роботи в цьому напрямку».

У підсумку проект пройшов обговорення у всіх 24 комітетах та 7 робочих групах Громадської ради, обговорювався та погоджувався на засіданнях її правління та загальних зборах. У ході обговорення були проведені три наради з представниками патріотичних організацій за участю радників голови обласної державної адміністрації, в роботі над проектом взяли участь дві організації ветеранів АТО та інші організації соціального напрямку, зокрема - інвалідів та чорнобильців.

Майже всі пропозиції, які надійшли під час обговорення, були включені до проекту програми.

«Вперше ми говоримо про реальну підтримку діяльності громадських організацій та закладаємо для цього кошти в обласному бюджеті, - наголосила Вікторія Аннопольська. - Сучасне життя та активність громадських організацій вимагають негайних змін у ставленні до проектів і програм інститутів громадянського суспільства. Підтримка цих проектів за рахунок бюджетних коштів буде спрямована на реалізацію пріоритетів регіональної політики».

За словами директора Департаменту масових комунікацій ХОДА, у розвинених країнах така інституційна фінансова підтримка на конкурсних засадах дозволяє заохочувати конкуренцію та вимагати вищих стандартів діяльності від громадських організацій.

Фінансова допомога громадським організаціям Харківщини також надаватиметься на конкурсних умовах.

«Програма враховує інтереси організацій різної спрямованості: є розділи, присвячені діяльності національно-культурних товариств, національно-патріотичному вихованню, включено заходи, які спрямовані на розвиток волонтерського руху та самоорганізації населення тощо», - зазначила Вікторія Аннопольська.

Програма передбачає низку заходів, спрямованих на активізацію діяльності громадськості, а також на вирішення суспільно важливих питань:

- проведення щорічного регіонального форуму інститутів громадянського суспільства;

- проведення конкурсу серед журналістів на краще висвітлення проблематики громадянського суспільства;

- проведення щорічного обласного зльоту волонтерів з обміну досвідом;

- проведення щорічного обласного конкурсу «Кращий благодійник року»;

- організація та проведення обласного мандрівного фестивалю національних культур «Слобожанський віночок»;

- проведення щороку 16 листопада заходів з нагоди святкування Міжнародного дня толерантності із залученням представників національних меншин області;

- проведення форумів, конференцій, круглих столів з важливих для національних меншин області питань тощо.

Крім того, програма передбачає залучення громадськості до обговорення суспільно значущих питань, що виносяться на розгляд обласної ради, та при підготовці розпоряджень голови обласної державної адміністрації. З представниками громадськості також консультуватимуться щодо проведення соціологічних досліджень із соціально значущих питань для Харківської області.

В рамках програми також проводитимуться семінари для фахівців органів виконавчої влади та місцевого самоврядування з питань проведення громадської експертизи, організації доступу до публічної інформації, антикорупційної експертизи тощо. Навчальні тренінги проводитимуть і для представників інститутів громадянського суспільства - за проблематикою їх інституційного та професійного розвитку.

Фото сесії