Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Об’єднані громади Харківщини мають бути дійсно фінансово спроможними. Михайло Черняк

Об’єднані громади Харківщини мають бути дійсно фінансово спроможними. Михайло Черняк

Особливості формування бюджетів об'єднаних громад обговорили під час семінару, що відбувся в облдержадміністрації 17 березня.

Відкриваючи роботу семінару, заступник голови ХОДА Михайло Черняк зазначив, що Харківщина сьогодні впевнено реалізує стратегію об’єднання громад.

«Створення спроможних об’єднаних громад - безальтернативний шлях розвитку нашої держави, визначений Президентом, - підкреслив заступник керівника області. - Наразі на Харківщині вже сформовані три об'єднані громади, в одній з них, Старосалтівській, вже найближчим часом відбудуться вибори. Ще низка громад сьогодні - в процесі об’єднання. Мешканці області вже відчули переваги бюджетної децентралізації і розуміють, що об’єднання є вигідним, в першу чергу, для них. Тому сьогодні є розуміння і зацікавленість в утворенні спроможних громад».

За словами Михайла Черняка, одним з головних питань, які виникають у процесі об’єднання, є фінансування громад. Саме тому для представників місцевого самоврядування було організовано навчальний семінар, в якому взяли участь представники Міністерства фінансів України.

Як розповіла в ході семінару заступник директора Департаменту місцевих бюджетів Міністерства фінансів Галина Маркович, на сьогодні в Україні вже створено 159 об’єднаних громад.

«Харківська область стала першим регіоном, де проводиться навчальний семінар напередодні виборів та, відповідно, реального об’єднання громад. Це добре, адже харківські громади зможуть скористатися досвідом роботи, проведеної у цих 159 вже об’єднаних громадах», - зазначила Галина Маркович.

Говорячи про особливості бюджетної діяльності об’єднаних громад, Галина Маркович підкреслила, що вони мають прямі відносини з державним бюджетом - тобто напряму, оминаючи обласний бюджет, отримують державні субвенції. Однією з головних переваг також є отримання до бюджету громади 60% податку на доходи фізичних осіб.

«В результаті ми маємо підвищення фінансової спроможності та покращення структури видатків. Так, за підсумками 2015 року в об’єднаних громадах не виконано 17 бюджетів - проти 134 місцевих бюджетів у 2014 році», - розповіла Галина Маркевич.

Також, за її словами, змінилася структура видатків місцевих бюджетів: громади змогли профінансувати ті потреби, на які раніше не вистачало коштів. Вдвічі збільшились видатки на розвиток. Крім того, в 10 разів зменшилась кількість позичок.

В ході семінару представники громад Харківщини отримали вичерпну інформацію щодо питань бюджетоутворення та могли задати фахівцям всі запитання, які виникають у них в процесі об’єднання.