Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Вирішення проблеми ядерної медицини в Україні без участі харківських вчених неможливо. Олена Боднар

Вирішення проблеми ядерної медицини в Україні без участі харківських вчених неможливо. Олена Боднар

Таку думку висловила науковий консультант Посольства США в Україні в ході зустрічі з Олександром Галацаном та Анатолієм Бабічевим.

Йшлося про перспективні напрямки міжнародного співробітництва у сфері ядерної медицини та радіологічної онкології. Олена Боднар підкреслила, що для неї це далеко не перший досвід співпраці з харківськими вченими та медиками у цих сферах. Раніше вже були контакти з Національним науковим центром «Харківський фізико-технічний інститут» щодо встановлення лінійного медичного прискорювача, а також з фахівцями обласного клінічного онкоцентру та Інституту медичної радіології ім. С. П. Григор'єва Академії медичних наук України, які в минулому році брали участь у конференції з медичних радіоізотопів в Чикаго, США.

«Я є старшим науковим співробітником Аргоннської національної лабораторії, також я співпрацюю з Міжнародним агентством з атомної енергії (МАГАТЕ) з тренінгів в питаннях радіаційної онкології та ядерної медицини. Також зазначу, що ми діємо в рамках договорів українсько-американського співробітництва в цій сфері, і зараз я займаюся підготовкою стратегічного плану з питань розвитку ядерної медицини», - зазначила доктор Боднар.

Науковий консультант Посольства США в Україні також підкреслила, що, на її думку, вирішення проблеми ядерної медицини та радіаційної онкології в Україні без участі харківських вчених неможливо. Зокрема, Олена Боднар вважає, що в нашій області необхідно відкрити медичний ПЕТ-центр, в якому могли б проходити обстеження онкохворі.
«Харків може зайняти унікальну нішу. Адже в жодному регіоні України немає такої кількості технічного персоналу, який за додаткових тренінгів зможе підготувати необхідну кількість фахівців у галузі медичної фізики. Також можна говорити і про програму перенавчання фахівців для обслуговування і роботи на сучасному обладнанні, наприклад, системах CLINAC», - розповіла доктор Боднар.

Директор Департаменту науки і освіти Харківської облдержадміністрації Анатолій Бабічев також зазначив, що наше місто є головним науковим центром України, де розташований 91 вищий навчальний заклад, де навчаються понад 200 тисяч студентів, а також близько 200 науково-дослідних інститутів.

Як підкреслив директор Департаменту охорони здоров'я Харківської облдержадміністрації Олександр Галацан, наш регіон відкритий для співпраці в цьому напрямку, а вчені-практики хотіли б, щоб в області були впроваджені сучасні світового рівня і якості ядерні медичні технології.

«В Харкові, де знаходиться і онкоцентр, і інститут радіології, кілька років тому з'явився і перший прискорювач, який зараз використовується для променевої терапії при онкозахворюваннях. Є певні методи променевої терапії та ізотопної діагностики і в онкоцентрі, але ми розуміємо, що відстаємо від розвинених країн, в яких впроваджені сучасні технології, ПЕТ-технології та технології з використанням прискорювачів більш високого класу. Адже, в першу чергу, у фокусі нашої уваги має бути пацієнт, який потребує якісної швидкої і безпечної технології діагностики, лікування і у тому, щоб бути впевненим у достовірності отриманих результатів», - зазначив Олександр Галацан.

Довідка. ПЕТ-технології (позитронно-емісійна томографія) є перспективними напрямками медицини, які найбільш активно застосовуються в онкологічній медицині. Застосування ПЕТ-технологій сприяє виявленню онкологічних захворювань.