Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк ознайомився з облаштуванням кордону біля пропускного пункту "Гоптівка"

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк ознайомився з облаштуванням кордону біля пропускного пункту "Гоптівка"

«Фактично більше двадцяти років Україна не мала кордонів із Російською Федерацією. І зараз Уряд розпочав реалізацію проекту «Стіна» або «Європейський вал», який має на увазі облаштування державного кордону », - зазначив Арсеній Яценюк на брифінгу в Харківській області після ознайомлення з облаштуванням кордону біля прикордонного контрольно-пропускного пункту "Гоптівка". За словами прем'єр-міністра, активні роботи з облаштування держкордону України в рамках проекту «Стіна» розпочнуться після завершення тендера, який повинен бути проведений до кінця цього року. «Ми оголошуємо публічний тендер, щоб облаштувати кордон, залучити українські підприємства до будівництва і виготовлення необхідних укріплень, а також забезпечити людей роботою. Уже зараз на роботи з облаштування кордону записалося трохи більше 1 тисячі 100 чоловік», - підкреслив Арсеній Яценюк.

Прем'єр-міністр також зазначив, що Україна отримує допомогу в фінансуванні облаштування державного кордону по 15 міжнародним проектам. Загальний обсяг фінансування становить 500 млн.грн. Основна сума коштів надійшла від Європейського Союзу (235 млн. грн).

Арсеній Яценюк підкреслив, що облаштування державного кордону спрямовано на вирішення таких завдань: зупинка нелегальної міграції, а також диверсійних груп, контрабанди, переміщення зброї та радіоактивних матеріалів. «І основне: якщо немає кордону, то безвізового режиму з Європейським Союзом нам ніхто не дасть. Крім цього, без кордону питання членства України в НАТО також не можна буде вирішити. Також Україна повинна забезпечити на кордоні першу лінію оборони», - додав прем'єр-міністр.

Арсеній Яценюк також підкреслив, що відповідно до рішення уряду, проект облаштування державного кордону має бути реалізований протягом 3 років.

Як розповів заступник начальника Східного регіонального управління Держприкордонслужби Сергій Москаленко, проект «Стіна» передбачає цілий комплекс інженерних споруд, а саме: прикордонні стовпи, що визначають лінію кордону, протитанковий рів (3 на 2 метри), бруствери, контрольно-слідова смуга шириною 4 метри, а також рокадна дорога, призначена для пересування загонів прикордонслужби. Крім того, буде встановлений паркан. Де необхідно, поставлять датчики та відеокамери. Зараз прикордонники використовують для виявлення порушників інфрачервоні камери - переносні і мобільні.

На сьогоднішній день по ділянці держкордону в Харківській області (315,5 км), вирито 42 км протитанкового рову.