Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У ХОДА обговорили актуальні соціальні питання чорнобильців

У ХОДА обговорили актуальні соціальні питання чорнобильців

18 вересня відбулося засідання робочої групи з питань соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Захід пройшов під керівництвом заступника голови ХОДА Михайла Черняка.

«На початку засідання хочу подякувати членам робочої групи за активну участь у напрацюванні шляхів вирішення актуальних проблем, що пов’язані з реалізацією соціальних гарантій чорнобильців. При формуванні порядку денного були максимально враховані побажання, які надали керівники чорнобильських організацій», - розпочав засідання Михайло Черняк.

Темами для обговорення під час засідання стали проблемні питання заміни посвідчень ліквідаторів, розрахунків пільговиків за комунальні послуги, організації пільгового проїзду в міському та приміському транспорті, пенсійного забезпечення тощо.

Директор Департаменту соціального захисту населення ХОДА Юрій Шпарага зазначив, що наразі особлива увага приділяється питанню виконання норм постанови КМУ №501 «Про порядок видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

«До 1 січня 2020 року чорнобильці отримають нові посвідчення. Зараз триває процес заміни посвідчень. Постановою прописані певні вимоги – це обов’язкова наявність архівної довідки або довідки про підвищену заробітну плату, яка існувала саме для ліквідаторів. Питання підняте Урядом з метою коректного відношення саме до ліквідаторів, щоб серед них не було осіб, які б користалися цим статусом незаконно», - підкреслив Юрій Шпарага.

Актуальним для чорнобильців є питання забезпечення пільгового проїзду в міському та приміському транспорті. Наразі ряд ОТГ та районних рад вирішили проблему шляхом відшкодування витрат із місцевих бюджетів, проте, на думку чорнобильців, питання повинне вирішуватися на державному рівні. Зараз ХОДА у співпраці з громадськістю готує відповідне звернення до Кабінету міністрів України.

Чимало питань у чорнобильців виникало стосовно розрахунків за тепло-, електро- та газопостачання. Михайло Черняк доручив провести зустрічі з чорнобильцями в усіх організаціях, що постачають відповідні послуги. Під час таких зустрічей розглянуть конкретні проблемні питання.

На завершення засідання його учасники позначили нові теми для розгляду під час наступної зустрічі. Заступник голови ХОДА наголосив, що співпраця з ліквідаторами триває постійно, діалог продовжиться в структурних підрозділах облдержадміністрації.