Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Рекреаційна діяльність на об’єктах заповідного фонду загальнодержавного значення в Харківській області

За дорученням першого заступника голови обласної державної адміністрації Дулуба В.Г. відбулося засідання профільної робочої групи з питань екології та природних ресурсів Харківського регіонального комітету економічних реформ. На засіданні розглянуто питання щодо рекреаційної діяльності на об’єктах заповідного фонду загальнодержавного значення в Харківській області.
Природно-заповідні території створюються з метою збереження цінних природних та історико-культурних комплексів і об'єктів та відповідних умов для організованого туризму, відпочинку та інших видів рекреаційної діяльності в природних умовах, з додержанням режиму охорони заповідних природних комплексів та об'єктів.
В області на сьогоднішній день рекреаційна діяльність розвинута на території національних природних парків.
На території національного природного парку «Гомільшанські ліси» (Зміївський район, с. Задонецьке, вул. Курортна, 156 тел.(057)47 309 60) діють дві екологічні стежки, а саме:
- «Коропівське городище» - довжина 3,8 км, нагірна та заплавна діброва правого берега р. Сіверський Донець. Маршрут екологічної стежки проходить по нагірній та заплавній діброві правого берега р. Сіверський Донець, біля 400-річного дуба та біля скіфського і слов’янського городища.
- «Козача гора» - довжина 2 км, дубовий ліс навколо Козачої гори. Маршрут екологічної стежки проходить навколо с. Коропове через сосновий та дубовий ліс і включає: історичні пам’ятники Великої Вітчизняної війни, цікаві геологічні відслонення, старовірові посадки сосни звичайної та кримської, а також краєвид зі знаменитої Козачої гори.
На території національного природного парку «Слобожанський» (смт. Краснокутськ, вул. Зарічна) діє екологічна стежка «Лісопарк - торф’яні болота» загальною довжиною – 3,8 км. Стежка має два варіанти екскурсійного маршруту: повний (3,8 км) та скорочений (2,4 км), що дозволяє проводити екскурсії для різних вікових груп відвідувачів.
Основним елементом екскурсії є огляд осоково-сфагнових та гіпново-сфагнових болотних угруповань. Зокрема, ознайомлення з життям болотяних екосистем та життєдіяльністю бобрів, а у теплу пору року - з різноманіттям болотяних рослин, серед яких особливо цікавою є росянка круглолиста.
На території національного природного парку «Дворічанський» (смт Дворічна, вул. Привокзальна, 51 тел. (057)50 76 268) створено екологічну тропу «Урочище Заломне» довжиною 2,89 км. Екологічна тропа розроблена з метою ознайомлення відвідувачів парку з лісовими та степовими біогеоценозами, рослинним та тваринним світом.
На території ботанічного саду загальнодержавного значення Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна (м. Харків, вул. Клочківська, 52 тел. 706 33 40) проводяться групові екскурсії в оранжереях та територією саду.
У Харківському зоологічному парку загальнодержавного значення (м. Харків, вул. Сумська, 35) проводяться екскурсії та лекції, працює кружок юних біологів зоопарку, також розвинута інфраструктура обслуговування відвідувачів (кафе, кіоски та ін.).
З метою популяризації екологічної свідомості населення про об’єкти заповідного фонду області пропонуємо всім небайдужим відвідати зазначені вище території заповідного фонду.