Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Про виконання відділом у справах релігій плану роботи обласної державної адміністрації на ІІІ квартал 2013 року .

У відповідності до Регламенту обласної державної адміністрації відділ у справах релігій обласної державної адміністрації надає інформацію про виконання плану роботи обласної державної адміністрації на ІІІ квартал 2013 року.
Протягом ІІІ кварталу 2013 року відділ відповідно до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» забезпечував реалізацію державної політики щодо релігії та церкви, сприяв реєстрації статутів релігійних громад, змін, доповнень, реєстрації нових редакцій статутів релігійних громад тощо. Станом на 01.10.2013 у Харківській області діє 748 релігійних громад, що зареєстрували статути в обласній державній адміністрації.
Протягом ІІІ кварталу 2013 року в обласній державній адміністрації зареєстровано статути семи релігійних громад, зареєстровано нові редакції статутів шести релігійних громад, внесено зміни до статутів двох релігійних громад.
18 липня 2013 року у м.Харкові на Червоношкільній набережній (сквер «Стрілка») відбулося відкриття та освячення пам’ятнику апостолу Андрію Первозванному за участі Міністра доходів і зборів України О.В.Клименка, керівництва Харківської області та м.Харкова. Чин освячення провів керуючий Харківською єпархією Української Православної Церкви архієпископ Харківський і Богодухівський Онуфрій та духовенство Харківської єпархії Української Православної Церкви, після чого архієпископ Харківський і Богодухівський Онуфрій вручив Міністру доходів і зборів України О.В.Клименку орден святого апостола Андрія Первозванного.
21 липня 2013 року о 09.00 відбулося відкриття та освячення пам’ятника святому рівноапостольному князю Володимиру на території храму Святому рівноапостольному князю Володимиру Харківської єпархії Української Православної Церкви (м.Харків, вул.Героїв праці, 43а). Чин освячення здійснив керуючий Харківською єпархією Української Православної Церкви архієпископ Харківський і Богодухівський Онуфрій.
22 липня 2013 року голова Харківської обласної державної адміністрації М.М.Добкін зустрічався з керівниками релігійних організацій різних конфесій. У зустрічі взяли участь керуючий Харківською єпархією Української Православної Церкви архієпископ Харківський і Богодухівський Онуфрій, керуючий Ізюмською єпархією Української Православної Церкви архієпископ Ізюмський і Куп'янський Єлисей, голова релігійної громади мусульман сунітського толку Харківської області Р.Б.Брагін, пастор релігійної громади «Харківська християнська церква» П.І.Коваленко, секретар єпископа Харківсько-Запорізької Дієцезії Римсько-католицької Церкви отець Мар'ян Сковіра, головний рабин м.Харкова і Харківської області, голова Об'єднання хасидів ХаБаД Любавич іудейських релігійних громад та організацій Харківського регіону Мойше Москович, голова обласного об'єднання церков євангельських християн-баптистів Харківської області Г.М.Пилипенко, настоятель храму Сурб-Арутюн Вірменської Апостольської Церкви Тер-Мкртич, старший пресвітер об'єднання церков християн віри євангельської п'ятидесятників Харківської області С.Я.Циганков. У ході зустрічі обговорювалися питання відзначення 1025-річчя хрещення Київської Русі, стану державно-церковних відносин у Харківській області, виховання дітей на засадах віри та моралі, толерантності тощо.
Протягом 22-24 липня 2013 року в рамках міжнародної хресної ходи у Харківській області в Свято-Покровському чоловічому монастирі Харківської єпархії Української Православної Церкви перебував ковчег з часткою мощів рівноапостольного князя Володимира.
30 липня у галереї «Бузок» відкрилася виставка ікон іконописної майстерні Харківської єпархії Української Православної Церкви. Виставку відкрив голова обласної державної адміністрації М.М.Добкін та керуючий Харківською єпархією Української Православної Церкви архієпископ Харківський і Богодухівський Онуфрій. Після церемонії відкриття відбувся концерт духовної музики за участі хорів храмів Харківської єпархії Української Православної Церкви.
23 серпня 2013 року представники релігійних громад різних конфесій взяли участь в урочистій церемонії покладання квітів до Меморіалу Слави, священиками Харківської єпархії Української Православної Церкви проведено панахиду по загиблих у роки Великої Вітчизняної війни.
23 серпня 2013 року представники релігійних організацій Української Православної Церкви, мусульман сунітського толку та релігійної громади ортодоксального іудаїзму взяли участь в урочистій церемонії підняття Державного Прапора України, яка відбулася у трикутному сквері на проспекті Правди.
У вересні 2013 року відділом для працівників районних державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування підготовлено інформаційні матеріали про стан державно-церковних відносин в Харківській області.
Протягом ІІІ кварталу 2013 року відділ у межах своїх повноважень надавав погодження на перебування та діяльність у релігійних громадах області іноземних місіонерів, погодження на видачу посвідок на тимчасове проживання іноземців в Україні.