Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Протокол № 2 засідання обласної Комісії з техногенно-екологічної безпеки на та надзвичайних ситуацій ХОДА

КОМІСІЯ
З ПИТАНЬ ТЕХНОГЕННО – ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ
ТА НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ
ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ
  

ЗАТВЕРДЖУЮ
Голова обласної державної адміністрації
                                  М.М. Добкін
 
«____» ____________   2013 року
 
Протокол № 2
засідання обласної Комісії
м. Харків                                                                                 26 квітня   2013 року
 
Головував:
перший заступник голови обласної державної адміністрації,
голова обласної Комісії В.Г.Дулуб
Присутні:
члени Комісії (за окремим списком);
запрошені особи (за окремим списком).
 
І. Стан підготовки дитячих оздоровчих таборів до літнього оздоровчого сезону.
(Піндер І.Ф., Колпакова Т.М., Перепелиця Д.І., Галацан О.В.,         Дригайло С.О.)
За результатами доповіді та з урахуванням обговорення Комісія вирішила:
 
1. Департаменту у справах сім’ї, молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації, Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації разом з районними державними адміністраціями, виконкомами міст обласного значення провести роботу з власниками, керівниками дитячих закладів оздоровлення щодо питань:
1.1. Заборони відкриття закладів оздоровлення та відпочинку без обов’язкового погодження з Головним управлінням Держсанепідслужби у Харківській області та відповідних територіальних органів ДСНС України у Харківській області.
Термін виконання: 01.06.2013
1.2. Забезпечення виконання планів-завдань з підготовки оздоровчих закладів у повному обсязі. Забезпечення закладів безперебійним постачанням води гарантованої якості, достатньою кількістю холодильного та технологічного обладнання, мийних та дезінфекційних засобів. Своєчасного проведення дератизаційних, дезінфекційних та дезінсекційних заходів.
Термін виконання: протягом оздоровчого періоду
1.3. Недопущення відкриття закладів оздоровлення та відпочинку на базі навчальних закладів, де відсутня проточна холодна вода та каналізаційна система.
Термін виконання: протягом оздоровчого періоду
1.4. Забезпечення виконання п. 8 та п. 13 наказу МОЗ та МОН України від 01.06.2005р. № 242/329 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах» в частині укладання угод між засновником закладу та організацією, що має відповідні документи, які дають право на проведення торгівельної діяльності у сфері громадського харчування, та погодження з Держсанепідслужбою переліку постачальників.
Термін виконання: протягом оздоровчого періоду
1.5. Забезпечення укомплектування штату закладів оздоровлення, закладів відпочинку. Створення з числа співробітників таборів добровільних пожежних дружин, страхування їх членів.
Термін виконання: до 01.06.2013
1.6. Виконання в повному обсязі вимог законодавства у сфері пожежної та техногенної безпеки (приведення в належний стан шляхів евакуації, забезпечення наявності засобів пожежогасіння та ліхтарів, приведення у працездатний стан установок автоматичної пожежної сигналізації, влаштування прямого телефонного зв'язку з пожежною охороною на об’єктах оздоровлення та відпочинку дітей).
Термін виконання: до 01.06.2013
1.7. Очищення території дитячих таборів від сміття, сухої трави, листя та сухостою. Проведення ремонту та технічного обслуговування джерел зовнішнього та внутрішнього водопостачання (пожежних гідрантів, водоймищ, та інше), підтримання їх в постійній готовності до використання.
Термін виконання: до 01.06.2013.
1.8. Обов’язкового проведення обстеження дна акваторії пляжів дитячих оздоровчих закладів області та проведення навчання матросів-рятівників.
Термін виконання: до 01.06.2013.
2. Головному управлінню Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Харківській області, Головному управлінню Держсанепідслужби у Харківській області:
2.1. Провести установчу нараду (інструктаж) з питань проведення оздоровчої кампанії за участю Департаменту у справах сім’ї, молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації, Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації, Департаменту охорони здоров’я Харківської обласної державної адміністрації щодо вимог техногенної та санітарної безпеки по кожному дитячому оздоровчому об’єкту та усуненню наявних недоліків.
Термін виконання: до 01.06.2013
2.2. Підготувати та видати керівникам оздоровчих об’єктів методичний матеріал щодо техногенної та санітарної безпеки під час оздоровчого періоду ( у тому числі для проведення подальшої роботи керівників з персоналом дитячих оздоровчих таборів).
Термін виконання: до 01.06.2013
2.3. Не надавати дозволів на відкриття дитячих оздоровчих об’єктів до остаточного усунення недоліків техногенної та санітарної безпеки, виявлених під час перевірок.
Термін виконання: протягом оздоровчого періоду
3. Департаменту у справах сім’ї, молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації:
 
3.1.Надати детальну інформацію голові Комісії щодо стану усунення виявлених недоліків та готовності кожного дитячого оздоровчого об’єкту до літнього сезону.
Термін виконання: до 24.05.2013
3.2. Провести роботу з керівниками дитячих оздоровчих таборів щодо:
- обов’язкового залучення до тендерних комісій, під час закупівель продуктів харчування, представників територіальних органів Держсанепідслужби в якості експертів;
- надання переваги місцевим виробникам продуктів харчування, які зарекомендували себе на ринку харчових продуктів області.
Термін виконання: протягом оздоровчого періоду
4. Департаменту охорони здоров’я Харківської обласної державної адміністрації:
4.1 Вжити заходів щодо укомплектування дитячих закладів оздоровлення та відпочинку кваліфікованими медичними кадрами зі стажем практичної роботи не менше трьох років.
Термін виконання: протягом оздоровчого періоду
4.2. Забезпечити своєчасне і якісне проведення медичних оглядів та підготовку медпрацівників, які направляються на роботу в заклади оздоровлення та відпочинку.
Термін виконання: до 01.06.2013
4.3. Забезпечити виділення фахівців для медичного супроводу дитячих організованих груп під час оздоровчої кампанії
Термін виконання: протягом оздоровчого періоду
4.4. Закріпити за територіальними лікувально-профілактичними закладами дитячі заклади оздоровлення та відпочинку дітей для надання невідкладної і спеціалізованої медичної допомоги та своєчасного виїзду бригад швидкої медичної допомоги у разі необхідності.
Термін виконання: протягом оздоровчого періоду
5. Комунальному закладу охорони здоров’я «Харківський обласний центр здоров’я» організувати та провести семінари для персоналу дитячих закладів оздоровлення та відпочинку з питань профілактики епідемічних ускладнень під час оздоровчої кампанії.
Термін виконання: до 20.05.2013
6. АК «Харківобленерго», ПАТ «Харківгаз»при загрозі виникнення, або виникненні надзвичайних ситуацій на мережах енерго- та газопостачання дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, негайно інформуватирайонні державні адміністрації, виконкоми міст обласного значення на території яких вони розташовані.
Термін виконання: протягом оздоровчого періоду
7. Головному управлінню Держсанепідслужби у Харківській області забезпечити державний санітарно-епідеміологічний контроль якості питної води, продуктів харчування, контроль за виконанням заходів з профілактики спалахів кишкових інфекцій, харчових отруєнь у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку згідно з повноваженнями.
Термін виконання: протягом оздоровчого періоду
8. Районним державним адміністраціям, виконкомам міст обласного значення:
8.1. Створити оперативні робочі групи для вирішення питань оздоровлення та організації відпочинку дітей на території районів протягом оздоровчої кампанії.
Термін виконання: 01.06.2013
8.2. Вжити заходів щодо забезпечення безпечного перевезення груп дітей до місць оздоровлення та у зворотному напрямку, під час екскурсій; додержання громадського порядку та охорони місць оздоровлення та відпочинку дітей.
Термін виконання: протягом оздоровчого періоду
8.3. Під час проведення конкурсних торгів щодо закупівель продуктів харчування для дитячих оздоровчих таборів, залучати в якості експертів, представників територіальних органів Держсанепідслужби.
 Термін виконання: протягом оздоровчого періоду
9. Борівській районній державній адміністрації в ДЗОВ „Орлятко” провести капітальний ремонт харчоблоку із забезпеченням дотримання технологічного процесу, оформити технічну документацію на водопровідні споруди, забезпечити дотримання площі на одну дитину у спальних приміщеннях.
Термін виконання: 01.06.2013
10. Валківській районній державній адміністрації вДЗОВ „Ялинка” вирішити питання водопостачання табору.
Термін виконання: 01.06.2013
11. Куп’янській районній державній адміністрації в ДЗОВ „Сосновий” виконати капітальний ремонт водопровідної башти, провести необхідні протиепідемічні заходи на харчоблоці.
Термін виконання: 01.06.2013
12. Чугуївській районній державній адміністрації в ДЗОВ „Орлятко” провести пуско-налагоджувальні роботи на реконструйованих очисних спорудах.
Термін виконання: 01.06.2013
13. ПАТ ХЗ «Оргтехніка» в ДЗОВ «Зелена гірка» виконати ремонт покрівлі спальних корпусів № 1 та № 5.
Термін виконання: 01.06.2013
14. Керівництву ДП «Завод ім. В.О. Малишева» прискорити підготовку документів БТІ на споруди, які знаходяться на території відомчого ДЗОВ «Червона гвоздика», для подальшого вирішення питання щодо його використання.
Термін виконання: 01.06.2013
 
ІІ. Проведення попереджувальних заходів з метою запобігання надзвичайних ситуацій у сфері забезпечення населення доброякісною питною водою.
( Грива Р.С., Колпакова Т.М., Корінько І.В.)
За результатами доповіді та з урахуванням обговорення Комісія вирішила:
 
1. Департаменту житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури Харківської обласної державної адміністрації:
1.1. Продовжити роботу у 2013 році щодо реалізації заходів програми «Питна вода Харківської області» на 2012-2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 01 березня 2012 року №350-VI (коригування термінів виконання, шляхів реалізації заходів та джерел фінансування).
Термін виконання: постійно
1.2. Підготувати розширену аналітичну довідку щодо поточного стану справ у сфері забезпечення населення області якісною питною водою, окремо по кожному району та місту області, з визначенням найбільш проблемних питань та шляхів їх вирішення.
Термін виконання: 24.05.2013
2. Близнюківській, Нововодолазькій, Борівській, Зміївській, Чугуївській, Балаклійській, Дворічанській, Лозівській районним державним адміністраціям:
2.1. Надати голові Комісії через Департамент житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури Харківської обласної державної адміністрації детальну інформацію щодо забезпечення населення якісною питною водою та пропозиції щодо поліпшення стану справ у даній сфері.
Термін виконання: 20.05.2013
2.2 Вжити невідкладні заходи щодо поліпшення санітарно – технічного стану об’єктів централізованого водопостачання для попередження спалахів інфекційних захворювань серед населення, пов’язаних з вживанням питної води.
Термін виконання: постійно
3. Районним державним адміністраціям:
3.1. Провести роботу з головами міських, селищних та сільських рад щодо ремонту очищення та дезінфекції шахтних колодязів загального користування, розміщення на колодязях, якість води яких не відповідає гігієнічним вимогам на протязі тривалого періоду, інформаційних щитів з попередженням щодо заборони вживання води для питних потреб.
Термін виконання: 01.06.2013
3.2 Проводити системну роботу щодо розробки проектно-кошторисної документації та впровадження станцій (установок) доочистки питної води;
Термін виконання: постійно
3.3. Вжити заходів щодо забезпечення населених пунктів району привозною питною водою гарантованої якості та в достатній кількості, у разі невідповідності якості води з централізованих та нецентралізованих джерел вимогам державного стандарту.
Термін виконання: постійно
3.4. Взяти під контроль питання проведення відомчого лабораторного контролю за якістю питної води з об’єктів централізованого водопостачання.
Термін виконання: постійно
3.5. Опрацювати разом з головами місцевих рад питання щодо передбачення коштів місцевих бюджетів на реалізацію в 2013 році заходів Програми «Питна вода Харківської області» на 2012-2020 роки.
Термін виконання: постійно
Виконкомам міст обласного значення рекомендувати виконати аналогічні заходи.
ІІІ. Підготовка місць масового відпочинку на водних об’єктах області.
(Бойко В.Л., Жук В.Н., Фадєєв В.І.)
За результатами доповіді та з урахуванням обговорення Комісія вирішила:
 
1. Харківському обласному управлінню водних ресурсів надати детальний звіт про комплекс завдань та обов’язків покладених на Харківське обласне управління водних ресурсів відповідно до діючого законодавства. Окремо визначити перелік завдань у зв’язку з підготовкою до сезону масового відпочинку на водних об’єктах області.
Термін виконання: до 07.05.2013
2. Районним державним адміністраціям:
2.1. Забезпечити виконання вимог Розпорядження голови Харківської обласної державної адміністрації від 29 березня 2013 №118 «Про затвердження Плану організаційних і практичних заходів щодо запобігання нещасним випадкам з людьми на водних об'єктах області».
Термін виконання: до 01.06.2013
2.2. Забезпечити обладнання та паспортизацію визначених і затверджених місць масового відпочинку людей на водних об'єктах у відповідності до вимог «Правил охорони життя людей на водних об'єктах України», затверджених наказом МНС України вiд 03 грудня 2001 року № 272 із змінами.
Термін виконання: до 01.06.2013
2.3. Забезпечити укладання договорів на обстеження дна акваторії пляжів загального користування з атестованою водолазно-рятувальною службою та направити на навчання матросів-рятівників.
Термін виконання: до 01.06.2013
2.4. Встановити в місцях, заборонених для купання, стенди та іншу наочну агітацію забороненого і попереджувального характеру.
Термін виконання: до 01.06.2013
2.5. Організувати інформаційно-роз'яснювальну роботу через засоби масової інформації та безпосередньо з громадянами, які відпочивають поблизу водних об'єктів, щодо виконання правил поведінки на воді.    
Термін виконання: до 01.06.2013
3. Головному управлінню Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Харківській області:
3.1. Провести перевірки місць масового відпочинку людей на водних об'єктах з дотримання «Правил охорони життя людей на водних об'єктах України», затверджених наказом МНС України вiд 03 грудня 2001 року № 272.
Термін виконання: до 01.06.2013
3.2 Провести інформаційно-роз'яснювальну роботу через засоби масової інформації щодо безпечного відпочинку людей поблизу водойм, інформувати про випадки загибелі людей на водних об'єктах. 
Термін виконання: до 01.06.2013
4. Департаменту цивільного захисту Харківської обласної державної адміністрації:
4.1. Провести з заступниками голів районних державних адміністрацій, відповідальних за підготовку місць масового відпочинку, методичне семінарське заняття на тему «Підготовка пляжу до літнього оздоровчого періоду».
Термін виконання: до 25.05.2013
4.2. Підготувати інформацію щодо виконання доручення голови обласної державної адміністрації М.М. Добкіна стосовно оптимізації чисельності Харківського обласного управлінню водних ресурсів.
Термін виконання: до 25.05.2013
4.3. Підготувати факсограми за підписом першого заступника голови обласної державної адміністрації до районних державних адміністрацій, виконкомів міст обласного значення щодо негайного виконання комплексу заходів по підготовці пляжів до літнього оздоровчого періоду.
Термін виконання: до 6.05.2013
4.4. Надати  голові Комісії доповідну записку щодо поточного виконання заходів по підготовці пляжів на території області до літнього оздоровчого періоду.
Термін виконання: до 13.05.2013
5. Харківський обласній комунальній аварійно-рятувальній водолазній службі забезпечити своєчасне обстеження дна акваторії пляжів, відповідно до заявок органів місцевої влади, підприємств та організацій.
Термін виконання: постійно
6. Департаменту науки та освіти Харківської обласної державної адміністрації організувати проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи в навчальних закладах  щодо безпечної поведінки на воді під час літніх канікул.
Термін виконання: до 15.05.2013
Інформацію щодо виконання протокольних рішень надавати у встановлені терміни до секретаріату обласної комісії з питань ТЕБ та НС в паперовому вигляді за адресою: 61038, м. Харків -38, Салтівське шосе, 73 кім. 412 та на електронну адресу: uchs_kteb@mail.ru або за факсом: 738-03-60.
Інформацію про виконання рішень з терміном виконання «постійно», надавати щоквартально до 30 числа останнього місяця кварталу протягом       2013 року.
Інформацію про виконання рішень з терміном виконання «протягом оздоровчого періоду», надати  1 червня та 1 вересня 2013 року.
 
Перший заступник голови
обласної державної адміністрації,
голова обласної Комісії                                                                    В.Г. Дулуб
 
 
Відповідальний секретар
обласної Комісії                                                                                   О.В. Ільєнко