Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Витяг з протоколу № 1 засідання колегії обласної державної адміністрації від 15.04.2013 року П.1 "Про підсумки роботи провідних галузей промисловості області за 2012 рік та основні завдання на 2013 рік".

Розглянувши питання про підсумки роботи провідних галузей промисловості області за 2012 рік та основні завдання на 2013 рік, колегія обласної державної адміністрації відмічає, що за підсумками 2012 року промисловість області забезпечила позитивну динаміку розвитку, незважаючи на умови протистояння економічній кризі.
У 2012 році реалізовано промислової продукції, виконано промислових робіт та надано послуг на загальну суму 60,4 млрд. грн., що на 3,5 млрд. грн. перевищує результат попереднього року. Провідними галузями промисловості реалізовано продукції: у виробництві харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів – на 15 млрд. грн. (24,9 % від загального обсягу реалізації продукції у промисловості); у виробництві та розподіленні електроенергії, газу, води – на 13,6 млрд. грн. (22,5 %); у машинобудуванні – на 11,9 млрд. грн. (19,7 %);
у текстильному виробництві, виробництві одягу, шкіри, виробів зі шкіри та інших матеріалів – на 731,6 тис. грн. (1,2 %). За цим показником Харківська область посіла 6 місце серед регіонів України. Внесок регіону в обсяг реалізованої продукції України склав 5,4 %.
Результати роботи промислового комплексу області значною мірою залежать від обсягів вкладених інвестицій. За 2012 рік промисловими підприємствами області освоєно 2,6 млрд. грн. капітальних інвестицій, що на 25,4 % більше ніж у 2011 році.
Зросли обсяги інвестицій у розвиток підприємств таких видів промислової діяльності, як виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів – на 79,2 %; виробництво транспортних засобів та устаткування – на 73 %; виробництво електричного, електронного та оптичного устаткування – на 39,3 %; виробництво машин та устаткування – на 25,7 % та інші.
У 2012 році прибутково працювали 63,8 % від загальної кількості промислових підприємств, ними отримано 3,4 млрд. грн. прибутку. За 9 місяців 2012 року (остання статзвітність) з позитивним фінансовим результатом працювали провідні галузі промисловості: виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів (1,2 млрд. грн.); машинобудування
(647,0 млн. грн.); хімічна та нафтохімічна промисловість (108,1 млн. грн.); металургійне виробництво та виробництво готових металевих виробів
(21,3 млн. грн.); легка промисловість (11,0 млн. грн.).
Упродовж 2012 року проводилась системна робота щодо погашення заборгованості з виплати заробітної плати. Зокрема у грудні заборгованість зменшено на 19,8 млн. грн., а за підсумками 2012 року в цілому на 8%.
Разом з тим, по окремих показниках у галузі спостерігається негативна динаміка, що виникла внаслідок економічної кризи Єврозони та невирішеності на державному рівні проблемних питань роботи промисловості в цілому та окремих державних підприємств, діяльність яких суттєво впливає на соціально-економічний розвиток області.
За підсумками 2012 року відбулось падіння індексу промислової продукції (97,6 %), спостерігалась недостатня інноваційна активність промислових підприємств. Майже 40 % промислових підприємств працювали нерентабельно, фінансовий результат у цілому по області становив 2,4 млрд. грн., що нижче відповідного періоду 2011 року на 15,7 %. На початок квітня 2013 року найбільша сума заборгованості з виплати заробітної плати залишається на промислових підприємствах державної форми власності, що підпорядковуються центральним органам виконавчої влади (48,0 млн. грн.).
З метою підвищення ефективності роботи промислового комплексу області та забезпечення зростання рейтингових показників, ураховуючи завдання, що визначені Президентом України в Програмі економічних реформ на 2010 – 2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава» та у дорученнях голови обласної державної адміністрації Добкіна М.М., щодо покращення економічного стану регіону, колегія обласної державної адміністрації вважає за необхідне:
 
1.Інформацію заступника голови обласної державної адміністрації Моченкова А.В. про підсумки роботи провідних галузей промисловості області за 2012 рік та основні завдання на 2013 рік взяти до відома.
 
2.Департаменту інноваційного розвитку промисловості і транспортної інфраструктури Харківської обласної державної адміністрації (Гуренко Ю.О.):
 
2.1. Продовжувати спільну роботу з центральними органами виконавчої влади – суб’єктами управління державними підприємствами щодо вирішення проблемних питань та стабілізації фінансово-економічного стану на Харківському державному авіаційному виробничому підприємстві, Державному підприємстві «Завод ім. В.О. Малишева», Державному підприємстві «Харківський приладобудівний завод ім. Т.Г. Шевченка», Державному підприємстві «Харківський електромеханічний завод».
 
2.2.Продовжувати роботу щодо оптимізації та реструктуризації підприємств оборонно-промислового комплексу області в рамках діяльності робочої групи з реалізації положень Угоди між Державним концерном «Укроборонпром» та Харківською обласною державною адміністрацією з питань про співробітництво у сфері реалізації державної політики щодо розвитку підприємств оборонно-промислового комплексу Харківської області на 2012 – 2015 роки.
 
2.3.Вжити організаційних заходів щодо проведення у II кварталі 2013 року спільної наради за участю Харківської обласної державної адміністрації, Міністерства оборони України, Державного концерну «Укроборонпром» щодо проблемних питань функціонування підприємств оборонно-промислового комплексу Харківської області.
 
2.4.Провести спільно з ПАТ «Харківський тракторний завод ім. С. Орджонікідзе» роботу щодо формування пропозицій до проекту Державної програми, спрямованої на розвиток сількогосподарського машинобудування, стосовно визначення шляхів державної підтримки вітчизняних машинобудівних підприємств, які виготовляють трактори та іншу сільськогосподарську техніку для агропромислового комплексу України, та розробки ефективних механізмів стимулювання вітчизняних виробників, зокрема через схему фінансового лізингу.
 
2.5.Здійснювати контроль за дотриманням термінів виконання графіків погашення заборгованості із виплати заробітної плати до 01 грудня 2013 року на державних промислових підприємствах та у наукових установах, які знаходяться в сфері впливу Департаменту. У разі не виконання графіків, ініціювати перед органами управління підприємств-боржників розірвання контрактів з їх керівниками.
 
2.6.Вжити заходів щодо підписання у 2013 році Угоди між Харківською обласною державною адміністрацією та Міністерством промислової політики України про співробітництво у сфері реалізації державної промислової політики на 2013 – 2015 роки.
 
2.7.Підготувати засідання підгрупи «Підвищення конкурентоспроможності промисловості, транспорту і зв’язку» Харківського регіонального Комітету з економічних реформ, на якому обговорити проблемні питання, що стримують реалізацію механізмів державно-приватного партнерства.
 
2.8.Підготувати для центральних органів виконавчої влади пропозиції щодо вдосконалення нормативно-правової бази, яка регулює принципи державно-приватного партнерства.
 
2.9.Проаналізувати стан і проблеми інноваційного розвитку промисловості Харківського регіону за 2012 рік.
 
 
Голова обласної державної
адміністрації,  голова колегії                                                                          М.М. ДОБКІН