Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині відзначають Міжнародний день світла

На Харківщині відзначають Міжнародний день світла

16 травня на базі НТУ «Харкiвський полiтехнiчний iнститут» під патронатом голови ХОДА Юлії Світличної проходить науковий фестиваль, присвячений цій події.

В урочистому відкритті взяв участь заступник голови ХОДА Анатолій Бабічев.

«Це свято в регіоні відзначається вперше. І мені приємно, що сьогодні в багатьох установах, закладах вищої освіти Харківської області відбувається низка заходів. Наукові конкурси, фестивалі, конференції проходитимуть до кінця тижня. Я думаю, що кожен отримає задоволення від побаченого, - зазначив Анатолій Бабічев. - У регіоні робиться багато задля популяризації науки, задля того, щоб показати дітям, що наука може бути цікавою і корисною. І саме від неї залежить розвиток нашої держави».

Біля входу до Електротехнічного корпусу НТУ «ХПІ» розташувався науковий майданчик, де студенти та вихованці наукових студій демонстрували фізичні та хімічні досліди, роботу 3D-принтеру тощо. Також всі охочі могли послухати про особливості функціонування електромобіля з суперконденсаторною батареєю. Окрім того, була презентована виставка наукових досягнень студентів НТУ «ХПІ».

Ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокіл розповів, що в університеті відкрилася міжнародна конференція, де розглядаються найсучасніші напрямки розвитку науки та техніки, нові педагогічні технології. У заході беруть участь представники більше ніж 10 іноземних держав. Всього понад 2 тисяч осіб.

«Зростання економіки можливо лише за умов ефективного розвитку наукових досліджень. Зрозуміло, що в сучасному світі тільки інноваційні наукові дослідження дозволяють отримувати значні результати в науковій та економічній сферах, - зазначив Євген Сокіл. -  Найбільш перспективні країни, які мають потужну економіку, – це ті країни, які приділяють значну увагу розвитку освіти та науки. Безумовно, в нашому регіоні завдяки підтримці ХОДА навіть у тих складних умовах, в яких перебуває економіка держави, ми маємо можливість розвивати наукові дослідження, які потрібні на світовому ринку інтелектуальної власності».

Також у рамках наукового заходу пройде майстер-клас з економіки «Як заощадити на світлі», пізнавальна  і науково-популярна лекції «Види хмар» та «Безпека на дорогах. Використання світловідбивальних елементів», семінар «Світло - носій інформації» та інші.  Відбудеться й екскурсія до Музею історії НТУ «ХПІ» та кампусом «Політеху».