Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У ХОДА обговорили питання забезпечення населення якісною питною водою

У ХОДА обговорили питання забезпечення населення якісною питною водою

22 грудня під керівництвом першого заступника голови ХОДА Марка Беккера пройшло засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки.

«Для реалізації державної політики щодо забезпечення населення регіону якісною водою діє програма «Питна вода Харківської області» на 2012-2020 роки, - зазначив Марк Беккер. – Хочу закликати учасників наради до виконання всіх заходів цієї програми. Потрібно переглянути деякі плани на наступний рік, скоригувати їх відповідно до умов, в яких ми знаходимося».

Як зазначив директор Департаменту житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури ХОДА Сергій Магдисюк, у рамках виконання заходів програми в 2017 році виконано робіт на 54, 9 млн грн коштом державного, обласного, місцевого бюджетів, підприємств та інших джерел.

«Зокрема, цим коштом у Харківському районі було замінено насосне обладнання на трьох свердловинах, побудовано глибоководну свердловину у смт Савинцях Балаклійського району. Також проведено роботи з реконструкції та зміцнення греблі Печенізького гідровузла, реконструйовано магістральний водогін у смт Кегичівці», - зазначив Сергій Магдисюк.

Також було проведено упорядкування 80 зон санітарної охорони джерел питного водопостачання, впроваджено встановлення доочищення питної води на системі централізованого водопостачання в Добровільській ЗОШ I-III ст. Близнюківського району.

Окрім того, було проведено заміну насосного обладнання на каналізаційних насосних станціях Харківського району, на об’єктах КП «Харківводоканал» виконано роботи з реконструкції наявного енергогосподарства, модернізації насосного, електричного обладнання тощо.

«Оснащено сучасним контрольно-аналітичним обладнанням лабораторії контролю якості води та стічних вод Красноградського КП «Водоканал» та КП «Харківводоканал». Також проведено вдосконалення та впровадження науково-дослідних і дослідно-конструкторських розробок», - зазначив Сергій Магдисюк.

За його словами, в області приділяється особлива увага забезпеченню населення якісною питною водою. Коштом обласного та районних бюджетів капітально відремонтовано водогони у м. Краснограді, м. Валках, водопровідні мережі в м. Змієві та населених пунктах Зміївського, Золочівського районів. Побудовано нові свердловини у с. Іванівці Барвінківського району та м. Барвінковому, проведено реконструкцію водозабору в м. Валках та с. Старій Покровці Чугуївського району, башти Рожнівського в с. Леб’яжому Чугуївського району тощо.

Також проведено роботи з реконструкції каналізаційного колектора в смт Золочеві, очисних споруд у с. Борках Зміївського району та с. Феськах Золочівського району, будівництва модульних очисних споруд у с. Богуславці Борівського району та с. Нагірному Зачепилівського району,  з реконструкції очисних споруд в смт Золочеві.

Окрім того, як зазначив начальник ГУ Держпродспоживслужби у Харківській області Олександр Тертишник, доповідаючи про стан питної води у с. Андріївці Балаклійського району, наступного року планується провести моніторингові дослідження питної води у джерелах по всій Харківській області.

Також у ході засідання комісії було оголошено результати комплексних перевірок на предмет готовності захисних споруд цивільного захисту, озвучено перелік об’єктів, які підлягають обладнанню системами виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення людей у разі їх виникнення на 2018 рік.