Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У регіоні створено Дорожній фонд

У регіоні створено Дорожній фонд

Це дасть змогу суттєво покращити стан місцевих доріг у регіоні.

Рішення про створення фонду та регіональну Програму розвитку дорожньої мережі на 2018-2020 роки ухвалили в ході XIII сесії обласної ради VII скликання.

Необхідність створити Дорожній фонд Харківської області виникла в зв’язку з тим, що з 1 січня 2018 року автомобільні дороги загального користування місцевого значення передаються до сфери управління обласних державних адміністрацій.

«Раніше ремонтом доріг місцевого значення, як і державних, займався «Укравтодор». І саме автошляхам державного значення віддавалася перевага, а місцеві дороги фінансувалися за залишковим принципом, - пояснив директор Департаменту капітального будівництва ХОДА Сергій Жуков. - Тепер ми самостійно будемо розподіляти кошти Дорожнього фонду та вирішувати, які дороги потребують першочергового ремонту. Це дозволить нам нарешті покращити стан місцевих доріг».

За словами Сергія Жукова, у першу чергу, ремонтуватимуться дороги, які забезпечують під’їзд до опорних навчальних закладів та лікарень, соціальних і культурних об’єктів та туристичних об’єктів загальнодержавного значення.

«Також наше завдання - забезпечити проїзд від сільських територій до обласного центру та міст обласного і районного значення», - зауважив директор Департаменту капітального будівництва ХОДА.

Під час планування ремонтних робіт враховуватимуть пропозиції місцевих громад. Також громадськість залучатимуть до контролю якості робіт та ефективності використаних коштів.

Передбачається, що в 2018 році Дорожній фонд Харківської області отримає з державного бюджету субвенцію в обсязі 721,6 млн грн.

«Державна субвенція - головне джерело формування фонду. Іншими джерелами можуть бути обласний бюджет, місцеві бюджети, кошти митного експерименту та інші джерела, що не заборонені законодавством», - пояснив Сергій Жуков.

Відповідно до Програми розвитку дорожньої мережі в 2018 році 80% фонду спрямують на ремонт та утримання місцевих доріг загального користування, 20% - на комунальні дороги.

Наступні роки дії програми передбачають збільшення Дорожнього фонду: у 2019 році на ремонт і утримання місцевих та комунальних доріг розраховують спрямувати понад 1 млрд грн, у 2020-му - більш ніж 1,5 млрд грн.

Як зазначив начальник Служби автомобільних доріг у Харківській області Євген Зражевець, в цілому на мережу доріг наступного року буде направлено 2 мрд грн (з них -1 млн 300 тис грн – на дороги державного значення).  

Довідка. На Харківщині мережа доріг загального користування місцевого значення становить майже 7,5 тис. км. Крім того, в комунальній власності знаходиться близько 14,5 тис. км вулично-дорожньої мережі.

Балансоутримувачем місцевих доріг області буде Департамент капітального будівництва ХОДА. Він контролюватиме проведення підрядними організаціями поточних середніх ремонтів, експлуатаційне утримання доріг (зимове утримання, встановлення дорожніх знаків, нанесення дорожньої розмітки, встановлення та ремонт бар’єрної огорожі, вирубка порослі та сухих дерев на небезпечних ділянках доріг тощо), проводитиме проектно-вишукувальні роботи та виготовлятиме проектно-кошторисну документацію для проведення ремонтів.

Більше фото