Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Створення в Харкові інституту танкових військ значуще для укріплення оборони країни. Степан Полторак

Створення в Харкові інституту танкових військ значуще для укріплення оборони країни. Степан Полторак

9 вересня Міністр оборони України та перший заступник голови ХОДА Марк Беккер взяли участь в урочистостях з нагоди Дня танкістів, що пройшли у Військовому інституті танкових військ НТУ «ХПІ».

Відкриваючи захід, Міністр оборони генерал армії України Степан Полторак подякував державним органам виконавчої влади за підтримку військових підрозділів, які дислокуються в Харківській області. Також він підкреслив значимість рішення Уряду та Президента України щодо створення Інституту танкових військ на базі факультету військової підготовки НТУ «ХПІ».

«Це рішення зріло давно, і воно має велике значення для укріплення обороноздатності нашої країни. Відзначу, що сьогодні Харків має потенціал, завдяки якому забезпечує якісну підготовку особового складу танкових військ. Так, цього року до лав Військового інституту танкових військ вступили 139 військовослужбовців, з яких 90 курсантів приймали участь у бойових діях», - сказав Міністр оборони України.

Він також відзначив роль танкових підрозділів та мужність їх екіпажів у протистоянні на Сході країни. Степан Полторак підкреслив, що танкові підрозділи приймали участь у всіх великих операціях, які проводились у зоні АТО: звільненні Слов’янська, Краматорська, боях у Донецькому аеропорті. На всіх загрозливих напрямках роль танкістів була вирішальною.

«Сьогодні прийнято рішення щодо замовлення та поставки до війська танків «Оплот». Відповідний договір буде підписано на наступному тижні. Підприємства Харкова, які виробляють броньовану техніку, цього року, після завершення всіх необхідних процедур, отримають заказ на поставку техніки, кількість якої більша, ніж за всі попередні 26 років. Це свідчення того, що пріоритетом розвитку армії є її технічне оснащення», - зазначив Степан Полторак.

У ході урочистостей на плацу інституту також було нагороджено кращих воїнів-танкістів.

Почесні гості свята ознайомилися зі зразками бронетехніки, що перебуває на озброєнні українського війська, а також побували на виставці стрілецької зброї.

Кульмінацією професійного свята стала театралізована спортивно-військова вистава на стадіоні інституту та реконструкція одного з епізодів бойового зіткнення на Донбасі. «Бій» був максимально наближений до справжнього - з використанням озброєння та військової техніки, імітаційних гранат та димових завіс.

Довідка. Щоб поліпшити підготовку офіцерів для Збройних Сил України 19 вересня 1997 року Харківське танкове училище було переформовано в інститут танкових військ ім. Верховної Ради України. 4 серпня 1999 року, за наказом міністрів оборони та освіти України, інститут було скорочено та перетворено на невеликий факультет у складі харківського політеху. У липні 2017 року постановою Кабінету Міністрів України факультет військової підготовки НТУ «ХПІ» реорганізовано в Інститут танкових військ.