Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харків’яни відзначають День українського кіно в найстарішому кінотеатрі Східної Європи

Харків’яни відзначають День українського кіно в найстарішому кінотеатрі Східної Європи

У «Боммері» стартувала низка святково-просвітницьких заходів. Участь у першому з них взяла голова ХОДА Юлія Світлична.

Відзначення Дня українського кіно в Харкові розпочали 7 вересня - показом документального фільму «Геній Василя Стуса». Кіносеансу передувала дискусія за участю кінематографістів, критиків, викладачів профільних вишів, представників влади та громадськості.

Усіх учасників заходу з професійним святом привітала голова ХОДА Юлія Світлична.

«Вітаю всіх, хто створює кіно, та всіх, хто насолоджується цим мистецтвом. Мені приємно, що в останні роки українське кіно набуває знаку якості. Ми вже можемо бачити твори різних жанрів навіть на українських каналах. Це й документальні, й історичні кінострічки, які створені в Україні. І те, що ми сьогодні знаходимося в «Боммері» - в одному з найповажніших кінотеатрів країни та єдиному на Харківщині комунальному кінотеатрі, - також не випадково. Із цим місцем пов’язано багато історичних подій. І, я сподіваюся, ще багато подій – попереду», - сказала керівник області.

Вітаючи зі святом гостей та глядачів, директор кінотеатру «Боммер» Тетяна Настасієнко відзначила, що цей заклад є найстарішим не тільки в Україні, але й у Східній Європі. А професор, декан факультету кіно - телемистецтва Харківської державної академії культури Зоя Алфьорова нагадала, що наше місто ввійшло до історії кінематографу, оскільки саме тут навчався винахідник першого у світі кіноапарату Йосип Тимченко.

«У Харкові у 1896 році був проведений перший кіносеанс. А цей кінотеатр був відкритий у 1908 році. Він був першим, що був побудований за спеціальним проектом – спеціально для кінопоказів», - розповіла Зоя Алфьорова.

У рамках святкування Дня українського кіно в холі кінотеатру розмістили діючу модель електро-тахіоскопа Йосипа Тимченка. Цей апарат був переданий у дар майбутньому музею кіно в «Боммері» археологом кіно Сергієм Гавриленком – почесним професором Единбурзького університету.

Заходи, присвячені Дню українського кіно, в «Боммері» триватимуть до 10 вересня. Так, 8 вересня о 21:00 та 9-10 вересня о 17:00 та 21:00 тут відбудуться покази найкращих українських короткометражних фільмів, представлених на Одеському міжнародному та інших кінофестивалях.

9 та 10 вересня о 23:30 «Боммер» представить програму «Ніч українського короткого метру», в яку входять кілька альманахів з найцікавіших короткометражок.

Більше фото