Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харківській області 35 осіб мають статус таких, що постраждали від торгівлі людьми

У Харківській області 35 осіб мають статус таких, що постраждали від торгівлі людьми

28 липня за ініціативи Департаменту соцзахисту населення ХОДА в Харкові пройшов круглий стіл «Спільними зусиллями - проти торгівлі людьми».

Учасниками заходу стали представники регіональних та міжнародних громадських організацій, керівники територіальних громад, соціальних служб, а також служби зайнятості та ГУ Національної поліції в Харківській області.

Відкриваючи засідання, директор Департаменту соціального захисту населення ХОДА Юрій Шпарага наголосив, що захід приурочений до Всесвітнього дня боротьби з торгівлею людьми, який було проголошено Генеральною асамблеєю ООН у 2014 році.

Директор департаменту відзначив, що актуальність цієї теми цього року додатково зросла через лібералізацію законодавства України та введення безвізового режиму з країнами ЄС. Юрій Шпарага також нагадав, що координатором роботи з протидії торгівлі людьми є Міністерство соціальної політики України, а на місцях - органи соціального захисту населення.

«Органи державної влади зацікавлені в тому, щоб активно вести боротьбу з таким ганебним явищем, як торгівля людьми. Реалізація заходів з протидії торгівлі людьми, виявлення постраждалих, надання їм комплексу соціальних послуг та відповідного статусу перебуває на контролі фахівців департаменту та управлінь соціального захисту населення області», - сказав Юрій Шпарага.

За даними виконавчого директора ГО «Твоє право» Олександра Полянського, в Україні минулого року було надано 110 статусів постраждалих від торгівлі людьми, за І півріччя 2017-го - 101 статус. Першу позицію за кількістю статусів має Харківська область, де протягом останніх двох років їх надано 35 особам.  

Олександр Полянський відзначив, що торгівля людьми є прихованим латентним злочином. Виявити людину, що постраждала, та надати їй відповідний статус є питанням надзвичайної важливості.

«Причинами потрапляння в ситуації торгівлі людьми є бідність, привабливість життя за кордоном, безробіття, слабкі соціально-економічні структури, діяльність організованої злочинності, - перерахував Олександр Полянський. - Важливим є питання надання людині статусу такої, що постраждала від торгівлі людьми, оскільки тільки тоді вона зможе отримати весь спектр державної допомоги».

За даними директора громадської організації, серед різних форм експлуатації перше місце посідає трудова. Серед жертв - найбільше чоловіків.

«Хочу відзначити, що в Харківській області левову частину роботи з виявлення постраждалих зробила організація «Шлях до життя» у співпраці із Департаментом соціального захисту населення ХОДА», - відзначив Олександр Полянський.

Також у рамках круглого столу про свою роботу з надання психологічної, матеріальної та правової допомоги повідомили представники Харківської ГО «Жіноча громада» та благодійного фонду «Карітас – Харків».

Крім того, в.о. начальника відділу боротьби з торгівлею людьми ГУ Національної поліції в Харківській області підполковник Андрій Роговий навів дані щодо постраждалих від сексуальної експлуатації. За його словами, минулого року було зафіксовано 8 фактів, цього року – 17. За цими фактами розпочате розслідування – справи передані до суду. Також правоохоронці перекрили два канали міжнародної сексуальної торгівлі - до Китаю та Туреччини.

Наприкінці заходу сторони підбили підсумки зустрічі та ухвалили спільну резолюцію. Зокрема, наголосили на необхідності внесення змін до чинного законодавства, активізації проведення серед населення інформаційно-просвітницької роботи з проблематики торгівлі людьми. Також було запропоновано розробити покрокову інструкцію для громадян: що робити, якщо потрапив у подібну скрутну ситуацію, та ознайомлювати з цим документом людей, у першу чергу, через систему служби зайнятості.

Довідка. За даними Департаменту соціального захисту населення ХОДА, першим кроком з надання статусу постраждалого від торгівлі людьми є звернення в РДА до відповідальної особи. З порядком оформлення статусу та з іншою інформацією можна ознайомитися за номером телефону Департаменту соцзахисту населення ХОДА: (057) 705-26-42 та національної «гарячої лінії» з протидії торгівлі людьми та нелегальної міграції (безкоштовно з мобільних телефонів): 572.